Bilgi Yeriniz

Bozuk Şarap Nasıl Anlaşılır?

03.05.2018
6.114
Bozuk Şarap Nasıl Anlaşılır?

Ülkemizde alkol talebi ve tüketim oranı yüksek olmakla birlikte en çok tercih edilen içkilerden birisi de şaraptır. Şarap, taze üzümlerin şarap mayalarıyla gerçekleştirilen etil alkol fermantasyonu sonucunda oluşturulur. Hafif alkollü bir içkidir.

Şarap, kimi insanlarda baş ağrısı yapabilir. Bunun sebebi şarabın bozulmasını önlemek için içeriğine katılan kükürt dioksittir veya aminleridir. Şarabın en güzelinin en olgun olan olduğu bilinir. Yıllanmış şaraplar hem daha sağlıklı hem tadını daha iyi verebilecek şaraplardır. Şarap şişelerinin yatık olarak saklanması ve şişedeki mantarın daima ıslak kalması gerekir. Böylelikle şarabın nefes alma ihtimali azalır. Şişeler dik olarak saklandığında, mantarı kurutacaktır. Bu durumda şarap çok fazla hava alır. Hem alkol kaybı yaşanır hem de şarap bozulabilir.

Şarap, dikkat edilmediği takdirde kolayca bozulabilecek bir içkidir. Dolayısıyla bir şişe şarabın keyfini çıkarmadan önce şarabın iyi durumda olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.

Bozuk Şarap Nasıl Anlaşılır?

İçilmeyecek durumda olan şaraplar, bozuk şaraplardır. Yıllandıkça güzelleşen şaraplardan ziyade marketlerde satılan ucuz şarapların raf ömrü oldukça kısadır. Bu tür şaraplar açıldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmelidir. Bozuk şarabı anlamak için izleyeceğiniz adımlar şu şekildedir:

  • Rengine Bakmak: Bu uygulama özellikle kırmızı şarap ve meyve şaraplarında geçerlidir. Bozulduğunu düşündüğünüz ya da kontrol edeceğiniz şaraptan bir miktar bir kadehe dökün. Kadehi aydınlık bir ortamda hafif eğin ve şarabın rengini kontrol edin. Bu işlem şarabın yaşını tahmin ederken de kullanılır. Şarap kadehini eğdiğinizde, döktüğünüz şarap nasıl bir şarap olursa olsun gördüğünüz renk parlak ve canlı bir kırmızı olmalıdır. Eğer şarabın renginde hafif bir kahverengilik ya da kiremit rengi algılıyorsanız, renk biraz donuksa veya bulanıksa, yüksek ihtimalle şarabınız bozulmuştur.
  • Tadına Bakmak: Şarabın bozulduğu en rahat tadından anlaşılabilir. Bu durum şarap içen herkes için geçerlidir. Çünkü yapacağınız tek şey, bozulduğunu düşündüğünüz şarabı ilk açtığınızdaki tadını ve o anki tadını karşılaştırmak. Bozuk şarapta acı bir tat olur. Bazı durumlarda örneğin yıllanan şaraplarda, şarap bekledikçe tat değiştirir fakat bu bozulduğunu göstermez. Öyle düşünülerek çöpe atılan şarapların bozulup bozulmadığını en iyi şekilde anlamak için hem rengini hem tadını iyice kontrol etmek gerekir. Bozuk şaraplar kimi zaman etrafa bir çürük yumurta kokusu yayabilir, sirkeleşebilir veya içlerinde tortu birikebilir. Bunlar da şarabın bozulduğunu anlayabileceğiniz belirtilerdir.
  • Son Kullanma Tarihi: Bunlar yıllanabilecek şaraplar değil de, market ve tekel şaraplarıdırlar. Bu tür şarapların son kullanma tarihleri bulunur. Üzerindeki son kullanma tarihi geçmiş şarabı kesinlikle içmeyiniz. Zaten şarabı tattığınızda, tadından ötürü tüketilemez olduğunu anlayacaksınız. Bu şaraplar, son kullanma tarihinden önce dahi bozulma gösterebilirler. Şarap, mümkün olduğunca güneşten uzak ve nemsiz ortamda saklanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.