Bilgi Yeriniz

Bozuk Çiğ Köfte Nasıl Anlaşılır?

30.06.2018
6.776
Bozuk Çiğ Köfte Nasıl Anlaşılır?

Çiğ köfte, birçok kişi tarafından sevilerek tüketilen bir besindir. Çok fazla malzeme gerektirmeyen ancak yoğrulması ustalık gerektiren bu besin, lezzetli bir yemek öğünü olarak kısa zamanda hazırlanabilmektedir.

Bozuk çiğ köfte, besin zehirlenmesine yol açması bakımından tüketimi tehlikeli olan gıdalardan bir tanesidir. Kokusunda ya da görüntüsünde bir farklılık bulunan çiğ köftelerin mutlaka tüketilmeden, doğrudan atılması gerekmektedir. Elbette ki zehirlenmelerin önlenebilmesi için çiğ köftenin bozulup bozulmadığının anlaşılması gerekir. Bu doğrultuda bu konuda bilgi sahibi olunması da bir hayli önemlidir.

Çiğ Köftenin Saklanma Yöntemleri Nelerdir?

Çiğ köftenin hazırlık aşamasında kullanılan malzemelerin tazeliği, çiğ köftenin tüketim ömrünü de doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle çok dikkatli hareket edilmelidir. Özellikle çiğ köfte etli olarak hazırlanacaksa, mutlaka içerisine eklenen etin son kullanma tarihine daha süre olmalıdır.

Çiğ köfte en iyi şartlarda da muhafaza edilse, içerisinde yoğun şekilde baharatlar bulunması nedeniyle birkaç günden daha uzun süre saklanamaz. Genel olarak ortalama 2 gün içinde tüketilmesi tavsiye edilen çiğ köfte, etsiz şekilde hazırlanırsa 4 – 5 gün boyunca tüketilebilir.

Bu süre içinde tüketilmeyen çiğ köftenin, daha sonraki günlerde de kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Aksi halde midede rahatsızlıklar ve çok daha kötü bir olasılık olarak besin zehirlenmesi kaçınılmaz bir hale gelecektir. Bozulmuş durumdaki çiğ köfte, kendini renginden, yapısından ve kokusundan belli eder. Bu noktalara dikkat edilerek bozuk çiğ köftenin tüketiminden kaçınmak mümkün olabilecektir.

Bozuk Çiğ Köfte Nasıl Anlaşılır?

  • Çiğ köftenin halen yenilebilir durumda olup olmadığı en net olarak kokusundan tespit edilebilmektedir. Çiğ köftede taze et ve baharat kokusu yerine ağır ve rahatsız edici bir koku mevcut ise bu çiğ köfte bozulmuştur.
  • Bazı çiğ köftelerde, kokudan bozulmuşluk durumunun anlaşılması mümkün olmayabilir. Bu durumda tadına bakmak gerekli olabilir. Ancak tadına bakma işlemi çok küçük bir parça ile yapılmalıdır. Çiğ köftenin tadında bir bozukluk söz konusu ise ilk tüketildiği zamana göre en ufak bir tat farklılığı mevcut ise artık bu tüketilmemelidir.
  • Tat ve kokudan anlaşılmayan bozukluk durumu kimi zaman çiğ köftenin rengindeki değişikliklerden de fark edilebilmektedir. Genellikle içine eklenen baharatlar nedeniyle koyu kahverengi bir tonda olan çiğ köftede, rengin açılması ya da çok daha koyu bir hal almış olması durumunda bozulmuş olduğu anlaşılmalıdır.
  • Çiğ köftenin renginde koyulaşma, yapıldığı günden bir sonraki gün de ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle bulgur ve etin hava ile temas etmesinden kaynaklanmaktadır. Bozulma olup olmadığının anlaşılabilmesi için 1 adet çiğ köftenin ikiye bölünmesi ve iç kısmın rengine dikkatlice bakılması gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.