Bilgi Yeriniz

Soba Borularının Dolmaması İçin Ne Yapmalı?

20.07.2018
6.068
Soba Borularının Dolmaması İçin Ne Yapmalı?

Sobanın güzelliğini eskiler hatırlar. Sobanın üzerindeki askıda kurutulan çamaşırlar veya soba üzerinde yapılan kestaneler, patatesler denk gelenler için unutulması zor anılardır. İçerisindeki çatır çatır yanan odunların etrafa verdiği sıcaklık ile sobanın yeri bir nesilde samimiliğin temsili olmuştur. Doğal gaza geçilmesine rağmen nadir de olsa bazı kişiler hala soba kullanmaktadır.

Sobası olan evlerin soba temizliğine önem vermesi gerekir. Soba borularının dolmaması için düzenli temizliği yapılmalıdır. Aksi halde aşırı dumandan zehirlenmeye kadar varan sonuçlar bile yaşanabilir.

Soba temizliğine gelmeden aslında ilk olarak baca temizliğine özen gösterilmelidir. Yaz ayı bittikten sonra baca temizliği vakti gelir. Aslında bu temizlik uzun işlemler gerektirecekmiş gibi gözükse de çok basittir. İhtiyacınız olan madde; sadece karbonat. Yanan ateşin içerisine bir yemek kaşığı karbonat atarak baca temizliğini ve boruların temizliğini sağlayabilirsiniz. Çok uzun saatler ayırmanıza gerek yoktur.

Soba Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Sobanın temizliğini yaparken ilk olarak sobanın soğuk olmasına dikkat edilmelidir. Sobanın iyice soğuması için beklenmelidir.
  • Sobanın üst ve yan kısımları için beyaz sabun varsa arap sabunu ve mikrofiber bez ile temizlenir. Aynı bölgeler için ispirto da kullanılabilir. Yeterli olacağını düşündüğünüz miktarda, ispirtoyu bezin üzerine dökün ve üst ve yan kısımları silmeye başlayın. Fakat soba demirden ise bu işlem için ilk önce cilalanmalıdır.
  • Sobadaki cam olan kısmı amonyaklı bez ile ve yahut isterseniz, cam sil ile de silebilirsiniz. Borularının dış kısmı için de amonyaklı bezi kullanabilirsiniz. Sobanın iç tarafının temizliğini yapmak için içindeki kurumların temizlenmesi gerekir. Öncelikle büyük bir leğen ayarlamalısınız. Ardından bacaları dik bir şekilde yerleştirip baca temizliği fırçası ile ileri geri yaparak kurumları temizleyebilirsiniz.
  • Eğer doğal gazlı sobaya sahipseniz, düzenli olarak servise bakımını yaptırmalısınız. Böylece verimi düşmez.

Elektrikli Soba Temizliği Nasıl Yapılır?

Elektrikli soba kullanımı günümüzde hala devam etmektedir. Yapısı nedeniyle ve enerji tasarrufu için elektrikli sobanın temizliğine de önem verilmelidir. Deformasyona tek bir parçanın uğraması bile çalışma mekanizmasını değiştirir.

Temizlikten önce öncelikle elektrikli soba kapatılmalıdır. Fişini çektikten sonra da parçaların soğuması için beklenmelidir. Soğuduğuna emin olduktan sonra ön kısımda bulunan ızgaralar çıkarılmalıdır. Tornavida yardımıyla çıkarabilirsiniz. Ardından diğer parçaları da pamuklu veya mikro fiber bez ile cif ile çok bastırmadan silmelisiniz. Eğer cif yoksa karbonatlı su da cifin görevini üstlenecektir. Parçaları temizledikten sonra kuru bir bez ile de iz kalmayacak şekilde silmelisiniz. Ardından ızgaraları tekrar monte ederek temizleme işlemini tamamlamış olursunuz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.