Bilgi Yeriniz

Isırgan Otu Nasıl Saklanır?

03.06.2018
5.171
Isırgan Otu Nasıl Saklanır?

Isırgan otu oldukça faydalı bir bitkidir. Romatizmal rahatsızlıklar, alerjik rahatsızlıklar, gut hastalığı, midede oluşan kramplar, dolaşım sistemi ve kan hastalıkları, mesane taşının engellenmesi ve idrar yolları rahatsızlıklarının tedavisinde sıkça kullanılan bir bitki olan ısırgan otu, bunlara ek olarak kabızlığın giderilmesinde, soğuk algınlığı rahatsızlığının tedavisinde ve ödem atmakta da kullanılabilmektedir. Bu kadar çok faydası bulunan bir bitkinin her mevsim evde bulunması gerekmektedir.

Isırgan Otunu Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Şifalı bitkilerden bir tanesi olan ısırgan otunun, nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiğini bilmek önemlidir. Bu tür şifalı otların saklama koşulları bu bakımdan büyük önem taşımaktadır. Hatalı saklama ve muhafaza etme koşulları bitkinin besin değerlerini ve özelliklerini kaybetmesine neden olacaktır. Olabildiğince taze şekilde tüketilmesi gereken ısırgan otu, farklı yöntemlerle de saklanabilmektedir.

1-)Kurutma Yöntemi

En iyi saklama yöntemi bitkinin kurutulmasıdır. Arzu edilirse ısırgan otu onlu ve yirmili buketler halinde bağlanarak güneş almayan ve serin bir yerde baş aşağı şekilde asılarak kurutulabilir. Aynı şekilde tüm ısırgan otları pamuklu bir bez üzerine serilerek de açık havada rahatlıkla kurutulabilmektedir.

Isırgan otunun kurutulmasından sonra mutlaka cam bir kavanozda saklanması gerekir. Şayet buna olanak yoksa bez torbalarda da muhafaza edilebilir. Bu şekilde kurutulan ısırgan otları, 6 ay boyunca güvenle kullanılabilir.

2-)Dondurma Yöntemi

Taze şekilde satın alınan ya da doğal ortamından toplanan ısırgan otları dondurularak da muhafaza edilebilmektedir. Tek kullanımlık buzdolabı poşetleri bu işlem için yeterli olacaktır. Dondurma usulü ile saklanan ısırgan otları sadece ısırgan çayında ya da yemeklerde kullanılabilir, bu detay atlanmamalıdır.

3-)Diğer Yöntemler

  • Isırgan otunun uzun bir süre boyunca saklanabilmesi için haşlayarak dondurma yöntemi de kullanılabilir. Bu işlem için ilk olarak mevsiminde toplanan ısırgan otlarının, dikkatli bir biçimde akan suyun altında yıkanması gerekmektedir. Bu işlem sırasında eldiven kullanılması önerilir, aksi halde ısırgan otunun dikenleri cilde batabilir ve can acıtıcı olabilir.
  • Yıkanan ısırgan otları, kaynamakta olan bir tencere suya atılır ve bu suda 1 dakika kadar haşlanır. Daha sonra soğuk suyun altında da 1 dakika kadar bekletilir.
  • Soğuk suyun altında bekletilen ısırgan otları bir süzgece konur ve sularının iyice süzülmesi beklenir.
  • Son olarak yine buzdolabı poşetlerine konur ve derin dondurucuya atılır.
  • Isırgan otunun saklama yöntemlerinden biri de pesto sos yapmaktır. Bu sosun hazırlanması için ilk olarak eldiven giyilir ve ısırganlar musluğun altında iyice yıkanıp tüm çamurundan arındırılır.
  • Daha sonra kaynayan suda bir buçuk – iki dakika kadar haşlama yapılır. Haşlama yapılırken tencereye bir miktar tuz eklenir, tuzu çeken ısırgan otları dağılacaktır. Daha sonra ısırgan otlarının dikenleri ayıklanır ve hepsi mutfak robotuna konarak ayrıca üzerine bir diş sarımsak, bir miktar limon suyu eklenir, biraz da zeytinyağı dökülür ve karıştırılır. Arzu edilirse içine bir miktar süzme peynir de eklenebilir. Bu karışım, buz kalıplarında dondurulduktan sonra uzun süre kullanılabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.