Bilgi Yeriniz

Donmuş Kıyma Nasıl Çözülür?

06.05.2018
3.997
Donmuş Kıyma Nasıl Çözülür?

Marketten satın alınan ve daha sonra kullanmak için derin dondurucuya atılan kıymanın çözülmesi bazen işkenceye dönüşebilmektedir. Buzluktaki kıymanın kısa sürede çözülmemesi, yemek saatlerinin gecikmesine de yol açabilmektedir. En kısa sürede kıymanın buzunu çözdürmek için ise hatalı yöntemler uygulanabilmektedir. Bu da sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.

Derin dondurucudan çıkarılan kıymanın kısa sürede buzlarının giderilmesi kadar önemli olan bir konu da, kıymanın saklanma koşullarıdır. Kıyma bütün halinde buzluğa atılmış ise, çözülmesi de haliyle çok daha zor olacaktır. Bu nedenle olabildiğince ince bir formda ve tek kullanımlık olarak poşetlenerek buzluğa konması son derece önemlidir.

Buzluktan çıkarılan kıymanın en kısa sürede kullanılabilir hale gelmesi için sağlıklı ve etkili bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanması ise büyük uğraşlar gerektirmemektedir. Bu yöntemlere aşağıda yer verilmiştir.

Donmuş Kıyma Nasıl Çözülür?

1-)Su ve Çelik Tencere ile Kıyma Çözme

Yüksekliği 1 cmden fazla olmayacak şekilde poşetlenmiş ve dondurulmuş olan kıyma, ters çevrilmiş olan bir çelik tencerenin taban kısmına yerleştirilir. Daha sonra bir başka çelik tencerenin içinde su eklenir ve su dolu olan tencere, kıymanın üstüne oturtulur. Yani kıyma iki tencere tabanı arasında kalmalıdır. Su ısındıkça, kıymanın tüm noktaları aynı derecede ısınacak ve dolayısıyla çözülecektir.

2-)Mikrodalga Fırın ile Kıyma Çözme

Bu yöntem, genel olarak sıklıkla başvurulan bir seçenek olsa da, aslında sağlıklı bir kıyma buzu çözdürme yöntemi değildir. Ancak acil durumlarda, nadiren kullanılabilir. Mikrodalga fırında kısa sürede etin çözülmesi, sağlık açısından zararlı sonuçlar doğurabilmektedir. Bunun yanı sıra, kıyma kalın kalıplar halinde ise iç kısımların buzu eriyene dek, dış kısımlarında pişme emareleri de ortaya çıkabilmektedir.

Kıyma ile İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

  • Kıymanın saklanma yöntemi, çok önemlidir. Kalın kalın şekillerde ya da top halinde saklanan kıymanın buzunun çözülmesi elbette ki çok zor olacaktır. Bu nedenle kıyma olabildiğince ince poşetlenmelidir.
  • Buzluktan ya da derin dondurucudan çıkarılan kıymanın, poşetiyle birlikte sıcak suya atılması ve bu su içinde bekletilmesi, bakteri oluşumunu hızlandırmaktadır.
  • Her ne kadar sağlıklı bir yöntem olarak kabul edilse de, oda sıcaklığında kıymanın buzlarından arınmasını beklemek de sanıldığı kadar masum bir yöntem değildir. Bu yöntem kullanıldığında, sıcaklığın da etkisiyle bakterilerin oluşması kaçınılmaz hale gelmektedir.
  • Buzluktan çıkarılan kıymanın, buzdolabının normal bölümünde bekletilerek çözdürülmesi de yaygın olarak tercih edilen bir yöntemdir ancak bu da tavsiye edilmemektedir. Bu yöntem kullanıldığında buzu çözülen kıyma suyunu salacağında, besin değerleri ölmekte, kıymanın tüketilmesinin de bir anlamı kalmamaktadır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.