Bilgi Yeriniz

Kuru Tarhana Nasıl Saklanır?

25.05.2018
14.851
Kuru Tarhana Nasıl Saklanır?

Özellikle içeriğindekilerden dolayı kış aylarında sıkça tercih edilen tarhana, her mevsim rahatlıkla tüketilebilmektedir. Muhafaza etme yöntemleri oldukça basit ama dikkatli olunması gerekmektedir.

Tarhana, özellikle gribal rahatsızlıklarda ve kış aylarında çok fazla tercih edilmektedir.

Kuru Tarhana Nasıl Saklanır?

Tarhana saklarken ilk dikkat edilmesi gereken konu tazeliğidir. İçeriğindeki doğal katkı besinlerden dolayı taze olmayan tarhana, ne kadar iyi saklanırsa saklansın bozulabilmektedir.

1-)Cam Kavanoz

Bir çok gıdanın saklanmasında oldukça sık tercih edilen kavanozlar tarhanayı saklamak için de oldukça idealdir. Tazeliğinden emin olduğunuz tarhanayı porsiyon şeklinde cam kavanozlara bölerek güneş ışığına maruz bırakmayacak şekilde, kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Yalnızca dikkat etmeniz gereken, tarhana her ne kadar muhafaza etmesi kolay olsa da, saklandığı kavanozu çok sık açmamak da yarar vardır. Bu yüzden kullanacağınız miktarı ayırarak saklayabilirsiniz.

2-)Bez Torba

Baklagiller ve tarhana gibi gıdaların bez torba ile saklanması oldukça yaygın ve sağlıklıdır. Bez torba muhafaza etme konusunda oldukça yardımcı olmasının yanı sıra, saklanan gıdanın yapısını da korumaktadır.

Bez torbanın nemi çekme özelliği sayesinde, cam kavanozdan daha uzun süre rahatlıkla muhafaza edebilirsiniz. Yapılması gereken; tarhananızı bez torba içine yerleştirip, bu torbayı da güneş ışığı ve rutubet olmayan bir alanda saklamanız gerekmektedir.

3-)Buzdolabı

Bu yöntem tarhanayı muhafaza ederken soğuk gerektirmediği için genelde çok fazla tercih edilmemektedir. Fakat kısaca bahsetmek gerekirse, cam kavanoza koymuş olduğunuz tarhananızı direkt olarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Fakat üzerine saklamaya başladığınız tarihi yazmayı unutmamanız gerekmektedir. Kullanımınızda bu ayrıntı bozulup bozulmadığı konusunda oldukça yardımcı olacaktır.

Bozulmuş Tarhana Nasıl Anlaşılır?

  • Tarhanayı hazır almışsanız öncelikle son kullanma tarihine bakarak tüketmeniz gerekmektedir. Son kullanma tarihi yazmıyor ise satın almanız sağlıklı olmayacaktır.
  • Tarhananın kokusu tazeliğini ilk belli eden faktörlerdendir. Muhafaza ettiğiniz yerden elinize bir tutam alıp kokladığınızda kokusunda küf ya da rutubet kokusu varsa tüketmemeniz gerekmektedir.
  • Tarhanaya elinizi soktuğunuz zaman toz toz ayrılması gerekmektedir. Eliniz ile dokunduğunuza eline yapışkan bir his geliyorsa ve topaksa bu da bozulmuş anlamına gelmektedir. Tüketmekten kaçınınız.
  • Eğer bunlara dikkat etmeden pişirdiğinizi düşünelim. Tarhana taze hali ile çok güzel kokacağı gibi pişerken de çok lezzetli bir koku yayılır. Tarhanayı zaten tarhana yapan da bu kokudur. Eğer beklediğiniz şekilde bir koku değilse ve daha farklı kokuyorsa, bu da bozulduğu anlamına gelebilmektedir.
  • Tadına bakın. Eğer tadında bir ekşilik, acılık fark ediyorsanız tüketmekten kaçının.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.