Bilgi Yeriniz

Kırık Kaynamasından Sonra Yürüyüş Bozukluğu

11.04.2018
4.709
Kırık Kaynamasından Sonra Yürüyüş Bozukluğu

Ayakta ya da alt bacakta meydana gelen kırıklar, genellikle alçı yöntemi kullanılarak tedavi altına alınır. Parçalı ya da çoklu kırıklarda, alçı uygulaması en etkili tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Alçı, bacakta ya da ayak bölgesinde en az dört hafta kalır. Duruma ve kemiğin kaynama durumuna göre bu süre doktor tarafından altı haftaya kadar uzatılabilir.

Ayak bölgesinde ortaya çıkan kırıklarda, alçı tedavisine başlandıktan sonra alçının çıkarılmasına kadar olan süre, istirahat süresidir. Özellikle ilk haftalar olmak üzere hasta, alçılı ayağının hareket edişini en aza indirmeli ve ayağını bolca dinlendirmelidir. Ancak bu dinlenme süreci oldukça uzun bir zaman dilimini kapsadığı için ayakta tembelleşme sorunu ve buna bağlı olarak da yürüyüş bozuklukları meydana gelebilmektedir. Alçıya alınan ayakta, çeşitli olumsuz durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

  • Şekil bozukluğu,
  • Yürümede bozukluk,
  • Yoğun ağrı hissi,
  • Kısıtlı hareket kabiliyeti,
  • Şişkinlik ve işlev kaybı,
  • Kaslarda güç kaybı,
  • Denge kaybı.

Yürüyüş Bozukluğu Neden Olur?

Vücudumuz, bacaklar ve ayaklar üzerinde beli bir denge sistemine sahiptir. Bu nedenle ayaklardan biri kırıldığında ya da bacaklarda bir sorun ortaya çıktığında, yürümede ve duruşta dengesizlikler ortaya çıkabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için doktorun bilgisi dahilinde, alçının çıkarılmasına az bir zaman kala hafif yürüme egzersizlerine başlanabilir. Ancak bu egzersizler sırasında ayağın yorulmamasına çok dikkat etmek gerekmektedir.

Kırığın alçıya alınması sırasında, dikkatsizlik sonucu ya da alçının hatalı sarılması nedeniyle kırıkların hatalı kaynaması sorunu meydana gelebilir. Bunun yanında bu durum tamamen hastanın geçirdiği travmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu gibi bir durum söz konusu olduğunda, kişinin kemikleri yeniden şekillendirilmelidir. Aksi halde yürümede ve dengede durmada sorunlar ortaya çıkabilir. Yürüme bozukluklarının tedavisinde, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları kullanılmakta ve çoğunlukla bu uygulamalar ile yürüme bozuklukları ortadan kaldırılabilmektedir.

Tedavi Süreci

  • Hastada denge kaybı var ise, buna uygun bir egzersiz programı seçilmesi gerekir. Bu programda yaş faktörü de dikkate alınmalıdır. Genç yaştaki hastalarda denge ve yürüme bozuklukları çok daha kolay çözülebilmektedir.
  • Alçının ayaktan çıkarılmasından hemen sonra fizyoterapist tarafından bir kas güçlendirme egzersiz programı düzenlenir.
  • Günümüzde fizik tedavi uygulamaları esnasında sanal denge unsurları da kullanılmaktadır. Hasta, yürümesi bozulmuş halde bu sanal rehabilitasyon cihazına yerleştirilir ve hastadan çeşitli denge hareketlerini yapması istenir. Bu egzersizler oldukça eğlencelidir.
  • Yine sanal olarak yapılan bir başka uygulamada, hastanın yürümeye yönelik çalışması amaçlanmaktadır. Yürüyüş bozukluğuna sahip olan hasta, açık havada yürüyormuş hissi ile büyük bir ekranı izler ve adımlarını da verilen direktifler doğrultusunda atar.
  • Bütün bu uygulamalar sonrasında, alçı çıkması sonrasında görülen denge ve yürüyüş bozuklukları büyük oranda düzeltilebilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.