Bilgi Yeriniz

Balkabağı Dondurucuda Nasıl Saklanır?

29.04.2018
2.601
Balkabağı Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Oldukça sevilen bir lezzet olan balkabağı, genel olarak tatlı yapımında kullanılmakta olup lif yönünden son derece zengin bir besindir. Mevsiminde tüketilmesi gereken balkabağı hem uygun fiyatlı hem de çok lezzetlidir. Mevsimi dışında tüketmek için ise bazı yöntemlerin uygulanması ve bu doğrultuda saklanması gerekmektedir.

Balkabağı Saklama Yöntemleri Nelerdir?

İyice olgunlaşmış bir balkabağı saklamak için seçilmelidir, henüz yeşil renge sahip olan balkabakları oyma işleminde zorlayıcı olacaktır. İlk olarak balkabağı, iyi bir şekilde temizlenmelidir. Bunun için kabağın sağı koparılır ve ılık su ile yıkanır. Dış kısmı çok kirli ise çok az miktarda deterjan kullanılarak dış yüzeyi ovalanarak da temizlenebilir.

İyice durulanan balkabağı, ilk olarak iki parçaya, ardından dört parçaya bölünmeli, çekirdekleri çıkarılmalıdır. Balkabağının çekirdekleri de oldukça faydalıdır, tüketilebilirdir ve bu nedenle çöpe atılmamalıdır. Tepesinin kesilmemesi gereken balkabağının içinden bir kaşık yardımıyla çekirdekleri alınır ve temizleme işlemi sonlandırılır.

Genel olarak tatlı yapmak için kullanılan balkabağının daha sonra kullanımında kolaylık olması için dörde ayrılan parçalar daha da küçültülerek küp küp olacak biçimde küçük parçalara ayrılır. Böylece saklama için hazır hale gelir.

Balkabağı Şoklama Yöntemi

  • Balkabağının tazeliğini muhafaza ederek aylarca derin dondurucuda muhafaza edilmesini sağlayan yöntemlerden bir tanesi şoklama yöntemidir. Bunun için bir tencereye su konur ve ardından bu su kaynamaya bırakılır.
  • Kaynayan suyun içine bir süzgeç kullanılarak balkabakları atılır. Bu suyun içinde balkabakları yaklaşık dört dakika kalmalıdır.
  • Bir başka kap içine buzlu su hazırlanır ve kaynar sudan çıkarılan balkabakları bu defa da buzlu suyun içine atılır.
  • Suyun buzlu olması şart değildir, musluk suyu da şoklama işleminin tamamlanması için yeterli olacaktır.
  • Sudan çıkarılan balkabakları suyu iyice süzülene kadar beklenir ve daha sonra kullanım amacına göre belli miktarlara ayrılır.
  • Saklama kabında saklanacak olan balkabakları, kaba yerleştirilir ancak kabın üst kısmında bir miktar boş yer bırakılır. Çünkü dondurucuya atılan kabaklarda kabarma durumu söz konusu olabilmektedir.
  • Saklama buzdolabı poşetleri ile yapılacaksa, poşetlerde hava kalmaması son derece önemlidir.
  • Bu şekilde hazırlanan balkabakları, derin dondurucuda 9 aya kadar tüketilebilir durumda kalacaktır. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzların çözülmesi beklenmeden pişirilmelidir.

Balkabağı Pişirerek Saklama

Balkabağının derin dondurucuda muhafaza edilmesi için pişirme usulü de kullanılabilir. Bunun için balkabakları parçalara ayrılır ve iç kısımları aşağıda kalacak biçimde fırın ızgarasına yerleştirilir ve fırın da 150 dereceye ayarlanır. Bir saatlik bir sürenin sonunda, balkabaklarının pişip pişmediği kontrol edilmelidir.

Bunun için balkabağının tam ortasından kesmek yeterlidir, kesme işleminde zorlanma yoksa balkabağı istenen kıvamda pişmiş demektir. Bir süre fırından çıkarılarak soğutulan balkabaklarının sert olan dış kabukları, ana meyveden ayrılır ve kalan etki bölüm 2 – 3 parça olarak ayrılır.

Pişmiş olan balkabaklarının tatlı ve pastalarda rahat kullanımı için küp küp halindeki parçalar blenderdan geçirilerek püre haline getirilmelidir. Aynı işlem çırpıcı kullanılarak da uygulanabilmektedir. Hazırlanan balkabağı püresinin derin dondurucuda muhafaza edilebilmesi için hava almayan poşetlere veya saklama kaplarına konması yeterli olacaktır. Bu biçimde pişmiş olan balkabakları derin dondurucuda 10 aya kadar dayanacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.