Bilgi Yeriniz

Yüzdeki Deri Altındaki Şişlik

15.03.2018
9.075
Yüzdeki Deri Altındaki Şişlik

Çok dikkat çekmese de, bazen deri altında beze şeklinde şişlik oluşumları fark edilebilir. Daha çok yüz bölgesinde ortaya çıkan bu oluşumlar fark edildiğinde mutlaka ciddiye alınmalıdır. Özellikle de uzun süre geçmeyen ya da gittikçe büyüyen şişliklerde dikkatli olunmalıdır. Çünkü bazı cilt rahatsızlıkları ve tümör yapıları da kendini bu şekilde belli edebilmektedir. Bu duruma yol açan temel faktörler aşağıda sıralanmıştır.

Yüzde Deri Altı Şişlikleri Neden Olur?

  • İlk olarak akla gelen nedenler, sivilce oluşumlarıdır. Her ne kadar sivilce yapısı gereği beyaz ya da içi dolu şekilde ortaya çıksa da, sivilcenin oluşum aşamasında deri altında kabartı gözlemlenebilir. Özellikle de büyük sivilcelerin meydana gelme sürecinde bu durum görülebilmektedir. Kadınlarda regl dönemlerinde, vücut hassasiyetinin de artması ile bu şişlikler daha net olarak hissedilebilir. Sivilcenin iyileşmesi sonucunda bu durum ortadan kalkacaktır. Ancak iltihaplı sivilcelere elle temas ya da herhangi bir şekilde müdahale edilmemesi çok önemlidir.
  • Lenf bezlerinin bulunduğu yüz bölgesinde şişliklerin meydana gelmesi, tehlikeli bir belirti olabilir. Aynı zamanda yüz bölgesinde ortaya çıkan bu şişliklerden koltuk altı ya da genital bölgede de meydana gelebilir. Bu gibi bir durumda mutlaka bir uzmana görünmek gerekir. Çünkü lenf bezlerinde şişkinlik, bir kanser belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Bu tür şişliklerin olup olmadığı en rahat ve net şekilde duş alırken fark edilebilmektedir.
  • Yağlı ve aşırı baharatlı besinlerin sıkça tüketilmesi nedeniyle, deri altında sivilce oluşumuna benzeyen ama ucu olmayan kabartılar ortaya çıkabilir ki bunlar zararsız yağ bezeleridir. Eğer bir yağ bezesi çok fazla büyüme gösterirse, doktor tarafından şırınga ile alınabilir ya da büyüdükten sonra fark edilmesi halinde küçük bir cerrahi müdahale ile bölge temizlenebilir. Daha çok estetik açıdan sorun yaratan yağ bezeleri genellikle zararsızdır ancak yine de ihmal edilmemeli, zararsızlığından emin olunmalıdır.
  • Bazı ilaçlarda yan etkiler arasında cilt altında şişkinlik de yer almaktadır. Bu ilaçların özellikle uzun vadede kullanımı nedeniyle bu şişlikler meydana gelebilir.
  • Bazen, kişide enfeksiyon ya da bakteriler nedeniyle de cilt altı şişlikleri meydana gelebilmektedir. Bakteri ve enfeksiyonel durumlarda, mutlaka doktor tarafından teşhis ve tanı konması gerekir. Gerekli tedavi yine doktor tarafından uygulanacaktır.

Deri Altı Şişliklerde Kızarıklık

Derinin hemen altında, dokunulduğunda hissedilen bazı şişlikler, sivilcelerden ya da yaşa bağlı olarak ortaya çıkan akne oluşumundan kaynaklanabilmektedir. Bunlarda genel olarak dokunulduğunda acı hissi duyulur ve üzeri kızarıktır. Aynı şekilde bu şişlikler alerjik bir reaksiyon da olabilmektedir. Doğru tanı ve tedavi için şişlikler fark edildiğinde doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Yüzde Deri Altında Şişlik Tedavisi

Yüzde baş gösteren deri altındaki şişlik oluşumlarının tedavisi altında yatan sebebe bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden şişlik bir süredir devam ediyorsa, muhakkak uzman hekime başvurulmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.