Bilgi Yeriniz

Baş Kısmında Ateş

18.04.2018
8.315
Baş Kısmında Ateş

Baş bölgesinde, çevresinde ortaya çıkan kızarıklık ve yüksek ateş, buna bağlı olarak gelişme gösteren terleme, farklı hastalıklar nedeniyle görülebilen semptomlardır. Bu durum yalnızca fizyolojik bir tepki de olabilmektedir. Ancak bir süredir devam eden başta ateş sorunu için en kısa zamanda doktora muayene olunması gerekmektedir.

Baş Kısmında Ateş Nedenleri Nelerdir?

  • Çok sıcak bir ortamda uzun süre kalmak durumunda olan, yoğun bir biçimde spor yapan kişilerde baş ateşi yüksek olabilir. Bu durum vücudun verdiği bir tepkidir. Spor yapan bireylerde vücudun normal ısınsı dengede tutabilmesi için içine hapsettiği ısıyı dışarı vermesi gerekir. Bu da kişide baş kısmında ateş, aşırı biçimde terleme ya da kızarma biçiminde ortaya çıkabilir.
  • Kişinin hayatı sürekli ve yoğun olarak stres altında ise psikolojik etkiler sonucunda baş kısmında ateş sorunu ortaya çıkabilir. Yalnızca stres değil, korku ve heyecanın artması durumunda da bu sorun ortaya çıkabilir. Aynı zamanda avuç içlerinde terleme, kafa bölgesinde kızarma gibi etkiler de gözlemlenebilmektedir. Bu durumda açık havaya çıkmak ve derin derin nefes alıp vermek kişinin rahatlamasına yardımcı olabilir.
  • Başta yanma, grip ya da soğuk algınlığı gibi enfeksiyonel hastalıklarda da ortaya çıkabilmektedir. Baştaki ısı yükselişi kontrol altında tutulmaya çalışılmalıdır. Aksi halde havale geçirme riski ortaya çıkabilir ve bu durum da kişide kalıcı hasar bırakabilir.

Çocuklarda Baş Kısmında Ateş

Başta ısınma ya da ateşlenme sorunu sık sık çocuklarda da görülebilmektedir. Bu durum belli bir dereceye kadar normal kabul edilse de, kontrolü mutlaka sağlanmalıdır. Çocuklarda baş kısmında ateş şu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir:

  • Üst solunum yolları rahatsızlıklarının tamamında baş ateşi de ortaya çıkabilmektedir. Bu enfeksiyonel hastalıklar bulaşıcıdır ve çocuğun ateşi hastalık boyunca mutlaka kontrol edilmelidir. Boğaz ağrısı, yüksek ateş, öksürük, boğazda kuruma, huzursuzluk, halsizlik ve burunda tıkanıklık soğuk algınlığının temel belirtileridir.
  • Virüs ve bakterilerden kaynaklanan ciddi hastalıklarda da baş kısmında ateş sorunu meydana gelebilmektedir. Özellikle kızamık ve tifo türü rahatsızlıklarda bu durum yaygın olarak ortaya çıkmaktadır.
  • Çocuğun çok uzun bir süre boyunca korunmasız olarak sıcağa maruz kalması, sıcak çarpmasına neden olabilmekte ve bu da baş kısmında ağrı için tetikleyici olabilmektedir. Sıcak çarpması, vücutta sıvı kaybına da neden olur ve bu da çocukta halsizlik, bitkinlik gibi belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar.
  • Çocuğun heyecanlanması ya da bir sebeple streslenmesi de baş bölgesinde sıcaklığın yükselmesi için nedenler arasında sayılabilir.

Baş Kısmında Ateş Tedavisi

Bu durum, çocuklarda yetişkinlere nazaran çok daha tehlikelidir. Çocuk bünyesi çok daha zayıf olduğu için mutlaka belirtiler ortaya çıktığında doktora gidilmelidir. Gerekirse saat başı çocuğun ateşi kulaktan ölçülmelidir.

Yetişkinlerde baş kısmında ateş söz konusu ise mutlaka gerekli muayene ve tetkikler yaptırılmalı ve vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.