Bilgi Yeriniz

Sağ Gözüm Kısık

16.05.2018
3.155
Sağ Gözüm Kısık

Bazı kişilerde sağ göz kısıklığı sorunu zaman içinde ortaya çıkabilmektedir. Bu durum her iki gözde eş zamanlı olarak da ortaya çıkabilen bir sorundur. Genellikle ciddi sağlık sorunları nedeniyle meydana gelmese de, tedbiri elden bırakmamak ve dikkatli olmak çok önemlidir. Özellikle kısıklığın ne kadar süredir devam ettiği, hangi gözde ortaya çıktığı gibi noktalarda doktora mutlaka bilgi verilmesi gerekir. Bu durumda doktor da gerekli tetkikler sonrasında bu duruma yol açan etmeni tespit edebilecektir.

Sağ Göz Kısıklığı Nedenleri Nelerdir?

  • Gözlerin çok uzun süre kullanımı sonucunda gözlerin yorulması, göz kapağında bulunan kaslarda yorulma gibi nedenlerle göz kısıklığı meydana gelebilmektedir. Özellikle de monitöre sürekli olarak bakarak çalışan kişilerde bu durum sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Genellikle yorgunluk kaynaklı göz kısıklığı bir süre sonra kendiliğinden geçer ve tedavi gerektirmez.
  • Işık miktarı düşük bir ortamdan, çok ışıklı bir başka ortama aniden girilmesi sonucu gözler yeni atmosfere alışmak için refleks olarak kısılır. Bu durum her iki gözde aynı anda ortaya çıkar ve bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmez, kendiliğinden geçer.
  • Bazı kişilerde sağ göz kısıklığı doğuştandır. Ancak günümüzde küçük bir cerrahi müdahale ile bu sorun ortadan kaldırılabilmektedir.
  • Göz kapağının olması gerekenden daha düşük olması, “göz kapağı düşüklüğü” olarak isimlendirilmektedir. Normal şartlarda bir göz kapağı, gözü 1 – 1,5 milimetre örtmektedir. Bu değerde artış söz konusu olduğunda, göz kapağı düşüklüğü gündeme gelir. Göz kapağı düşüklüğü şu nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir:
  • Doğuştan gelen ya da genetik nedenlerle göz kapağı düşüklüğü zaten kişide mevcut olabilir.
  • Göze alınan bir hasar ya da darbe sonucunda göz kapağında yaralanma kaynaklı göz kapağı düşüklüğü ortaya çıkabilir.
  • Kişinin uzun bir süre boyunca kontakt lens kullanması da göz kapağı düşüklüğüne yol açabilmektedir.
  • Bazı kas hastalıkları ya da nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle göz kapağında düşüklük gözlemlenebilir.
  • Kişinin yaşının ilerlemesi ile birlikte birçok organda olduğu gibi göz kapağında da yapısal değişiklikler ortaya çıkmaktadır.

Göz kapağı düşüklüğüne sahip olan kişiler genellikle baygın bakışlıdır ve sürekli uykulu gibi bir imaj çizer. Fark edilmesi halinde uygun şekilde tedavi edilmesi gereken elzem bir durumdur.

Sağ Göz Kısıklığı Tedavisi

Sağ gözde ortaya çıkan göz kısıklığının hangi nedenle oluştuğu ya da doğuştan olup olmadığı ilk etapta tespit edilmelidir. Dış faktörlerden kaynaklı olan göz kısıklığı genellikle tedavi edilebilen bir durumdur. Ancak sorun göz kapağı düşüklüğünden kaynaklanıyor ise genellikle uzmanlar tarafından mutlaka cerrahi ameliyat uygulaması gerekli görülmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.