Bilgi Yeriniz

Rahmin Arkada Olması

12.03.2018
6.662
Rahmin Arkada Olması

Genel itibariyle genetik özelliklere bağlı olarak kadınlarda görülen ters rahim ya da rahmin arkada olması durumu, bazen de doğum sonrası etkenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Ters Rahim Neden Oluşur?

1-)Genetik Nedenler

Rahmin yapılanma şekli, doğuştan gelen bir durumdur. Daha çok bedensel yapı ile ilgili olan bu durum, bir rahatsızlık ya da sorun olarak değerlendirilmemektedir.

2-)Gebelik Sonrası Nedenler

Hamilelik süresi boyunca rahmi sıkı bir şekilde saran bağlar, gevşeyebilir. Bu durumda gebelikten sonraki süreçte uterus konumunda değişiklikler meydana gelebilir. Bu durumda doktor gözlemi ve müdahalesi önemlidir.

3-)Çeşitli Rahatsızlıklar

Rahim içinde ya da rahim ağzında yer alan kitleler, uterus çevresinde bulunuyor ise, bu kitlelerin tedavisi sırasında rahimde ters dönme durumu ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda uterusun rahmi çevreleyen bağları zorlaması nedeniyle de bu durum ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak enfeksiyonlar ile ilgili rahatsızlıklarda, rahimde ters dönme durumu meydana gelebilir.

4-)Menopoz Dönemi

Kadınların hormonsal olarak bedenlerinin en fazla değişikliğe uğradığı dönemlerden biri, menopoz dönemidir. Bu dönemde de tıpkı hamilelik sonrasında olduğu gibi rahmi tutan bağlarda gevşeme söz konusu olabilir ve buna bağlı olarak rahim arkaya doğru yer değiştirebilir. Menopoz döneminde beslenme, uyku ve genel yaşam düzeni mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Gerekirse bedensel ve ruhsal değişiklikler ile ilgili uzman desteğine başvurulabilir.

Rahmin Arkada Olması Belirtileri Nelerdir?

Rahmin ters olması ya da arkaya doğru kayması, tespit edilmesi kolay olmayan bir durumdur. Bazı kadınlarda cinsel ilişki esnasında acı ve ağrı hissine yol açabilen ve bazı kadınlarda da aynı şekilde regl dönemlerinde ağrıya sebep olabilen bu durum, bu gibi belirtilerle tespit edilebilmektedir. Karın bölgesi ve rahimde, ciddi anlamda enfeksiyonel bir durumun ortaya çıkması sonucunda ortaya çıkan rahimde terslik, bir rahatsızlığın da belirtisi olabilmektedir. Bu yüzden de rahimde ağrı mevcut ise bu konuda uzman bir doktora gidilmeli ve muayene olunmalıdır.

Rahmin Arkada Olması Tedavi Süreci

  • Rahmin ters oluşu teşhis edildiğinde, durum sebepsiz ise, yani genetik faktörlere dayalı ise bir tedavi uygulanmaz. Ancak enfeksiyon ya da menopoz gibi nedenlerle bu durum ortaya çıkmış ise tedavisi gerekir.
  • Bireysel olarak, cenin pozisyonunda, yani dizler göğse doğru çekilerek bir süre durmak ya da bu pozisyonda uyumak denenebilir. Bu pozisyon, karın bölgesinde geçici de olsa, rahatlamaya yardımcı olacaktır.
  • Tedavide vajina içine pesser denen bir alet yerleştirilir ve ters rahimden kaynaklı şikayetlerin azaltılması amaçlanır. Daha önceki dönemlerde rahmi eski konumuna getirmek için çeşitli ameliyatlar da yapılmıştır ancak günümüzde bu ameliyatlar kesinlikle önerilmemektedir. Kesin ve detaylı bilgi için mutlaka uzman hekime danışılması tavsiye edilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.