Bilgi Yeriniz

Paslanmış Kolye Zinciri Nasıl Temizlenir?

16.05.2018
5.401
Paslanmış Kolye Zinciri Nasıl Temizlenir?

Takı ve aksesuar dünyasında altından sonra ilk sırada gümüş yer alır. Gümüş, doğada bulunduğunda işlenemez haldedir. Şekil verilebilmesi için bakır, kalay gibi maddelerle karıştırılır. Böylece işlenebilir gümüş elde edilir.

Kolyeler Neden Paslanır?

Ne yazık ki gümüş takıların, aksesuarların çoğunluğunda bir süre sonra kararma ve renk koyuluğu meydana gelir. Bunun sebebi kükürttür. Gümüş, en hafif bir kükürt kokusunda dahi kararma gösterebilir. Kükürtse, doğada bolca bulunan bir elementtir.

Gümüş aksesuarların kararma sebeplerinden biri, işlenebilmesini kolaylaştırmak için içine eklenen diğer maddeler de olabilir. Gümüş, yapısı itibariyle kararma eğilimi gösteren bir maddedir. Havadaki hidrojen ve sülfürik de ona etki edebilir. Fakat gümüşün kararması çözümsüz bir problem değildir. Gümüş, kolaylıkla parlatılabilir ve ilk görünümüne kavuşturulabilir.

Başka malzemelerden yapılmış kolyelerin zincirleri de su, parfüm, deodorant ve diğer kimyasal maddelerde temas halinde paslanma ve kararma gösterir.

Kolye Zincirlerinin Paslanmasını Önlemek için Ne Yapılabilir?

Aldığınız takı hangi malzemeden yapılmış olursa olsun kararmaya müsait olabilir. Takılarınızı ilk aldığınızda kararmadan korumak için tek kat, şeffaf tırnak cilası kullanabilirsiniz. Bu cila, kararmayı önlemede işe yarayacaktır. Fakat sonrasında takılarınızı kapalı, hava almayan bir kutuda saklamanız daha da etkili olacaktır. Daha önce bahsedildiği gibi, havadaki sülfür, kükürt, hidrojen kararmaya daha çok sebebiyet verir. Taşlı takılarınızı tırnak cilasıyla cilaladığınızda, taşların düşmesini de önlemiş olursunuz.

Kolye zincirini cilalarken çok dikkatli olunması gerekir. Zinciri ve kolyeyi düz hale getirip bir masaya yayın ve o şekilde cilalama işlemi yapın. Aksi takdirde cila birbirine yapışıp zincirin yapısını bozabilir ve zincirin hareketliliği gidebilir.

Tırnak cilası veya başka bir önlem almadıysak ne yapılmalıdır peki?

Paslanmış Kolye Zinciri Nasıl Temizlenir?

  1. Gazlı Bez: Özellikle metal ham maddeli kolyelerin temizliğinde ideal bir yöntemdir. Bu yöntemde kullanacağınız gazlı bezi optikçilerden, gümüş malzeme satan dükkanlardan satın alabilirsiniz. Pastan arındırmak için, kolyeyi ve zinciri dikkatlice aldığınız gazlı bezle silin.
  2. Kül: Sigara külü ya da yakılan odunların arkasında kalan külleri, kolye zinciri temizliğinde kullanabilirsiniz. Bu yöntemde, paslanan zinciri kül içerisinde bir süre bekletmeniz gerekir. Beklettikten sonra kolyeyi ve zinciri elinizle ovarak külü pastan silebilirsiniz. Bu işlemin daha etkili olabilmesi için son olarak zinciri gazlı bezle temizleyebilirsiniz.
  3. Hava Teması Olmaması: Kolyelerinizi kapalı kutularda saklamak, paslanmanın önüne geçecektir.
  4. Karbonat: Karbonatı bulamaç haline getirip, kolyenin zincirini onunla ovun. Bir süre o şekilde bekletin. Sonra da ılık su ile yıkayın ve kurutun. Paslanma miktarına göre bu işlemi birkaç kere tekrar etmeniz gerekebilir.
  5. Kimyasal Pas Sökücü: Piyasada satılan herhangi bir pas sökücüyü bu işlemde kullanabilirsiniz. Yumuşak bir bez üzerine kimyasalı döküp, pası bezle silin. Kolye zincirinin üzerine direkt olarak kimyasalı dökmeyin.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.