Bilgi Yeriniz

Kulak Karıncalanması ve Kaşınma

06.04.2018
6.017
Kulak Karıncalanması ve Kaşınma

Kulakta kaşıntı ve karıncalanma, tek bir nedenden ortaya çıkabildiği gibi farklı nedenlere bağlı olarak da eş zamanlı bir biçimde ortaya çıkabilmektedir. Kulakta kaşıntı genel olarak enfeksiyon ya da alerji kaynaklı olsa da, karıncalanma daha başka bir sorunun belirtisi olabilir. Kulak içinde sürekli olarak devam eden kaşıntı, kişinin kulağını kaşımasına ve bu da kulak içinde tahrişlere neden olabilmektedir.

Kulak Karıncalanması ve Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

  • Orta kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı veya bakteri kaynaklı virüslerin vücuda girmesi sonucunda boğazda hassasiyet ile birlikte kulakta kaşıntı ve karıncalanma da ortaya çıkabilmektedir. Kulakta enfeksiyon, çeşitli belirtilerle kendini belli eder. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:
  • Kulakta ağrı,
  • İşitme kaybı, geçici ya da gittikçe artan sağırlık,
  • Vücut ısısında yükselme,
  • Kulakta doluluk hissi ve uğultu,
  • Mide bulantısı.

Bahsi geçen bu belirtiler, orta kulak iltihabında sıkça ortaya çıkmaktadır. Orta kulak iltihabının tedavi edilmemesi sonucunda kalıcı kısmi işitme kaybı sorunu meydana gelebilmektedir. Buna ek olarak özellikle deniz ve havuza girilmesi sonrasında da kulak enfeksiyonu görülebilir. Bunun temel nedeni kulak içinin nemli kalmasıdır.

  • Kulağın sert bir darbe alması ya da herhangi bir travmaya maruz kalması sonucunda, karıncalanma ve kaşıntı sorunu ortaya çıkabilir. Travma çok sert bir biçimde gerçekleşmiş ise mutlaka bir doktor muayenesi gerekir.
  • Alerjik rahatsızlıklar, kulakta kaşıntı ve karıncalanmalara neden olabilir. Kimyasal ürünler veya kozmetik ürünleri alerjen olduğu için vücutta çeşitli tepkilere yol açabilmektedir. ancak kulakta kaşıntı ve karıncalanma daha çok mevsimsel alerji (alerjik rinit) sebebiyle ortaya çıkmaktadır.
  • Cildin tahriş olmasına ya da çeşitli reaksiyonlar göstermesine neden olan temel nedenlerden bir tanesi de böcek sokmalarıdır. Her ne kadar insanlar böcek ısırık ve sokmalarını önemsemeseler de, ortaya çıkan reaksiyonlar ciddi anlamda rahatsız edici ve zararlı olabilmektedir. Sinek sokması sonucu, kulakta karıncalanma ve kızarıklık aynı zamanda da kaşıntı sorunu ortaya çıkabilir. Farklı böcekler tarafından ısırılma ya da sorulma halinde mutlaka doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Çok ciddi stres altında kalan ya da çok kaygı verici bir duruma maruz kalan kişilerde, psikolojik olarak kulakta kaşıntı sorunu ortaya çıkabilir.

Kulak Karıncalanması ve Kaşınma Tedavisi

Kulaklarda ortaya çıkan karıncalanma ya da kaşıntı sorununun hangi sebeple ortaya çıktığı muhakkak saptanmalı ve bu doğrultuda en yakın zamanda tedaviye başlanmalıdır. Stres nedeniyle oluşan ya da alerjik bir reaksiyon olarak ortaya çıkan kulak karıncalanması ve kaşıntı sorunu ciddi bir sorun olmasa da, diğer nedenler arasında yer alan orta kulak iltihabı yahut travma etkenleri sonucu ortaya çıkan bu semptomlar mutlaka dikkatlice muayene edilmeli ve gereken işlemlere derhal başlanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.