Bilgi Yeriniz

Hamilelikte El Yanması

21.04.2018
2.574
Hamilelikte El Yanması

Gebelik döneminde en sık ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi, ellerde ve ayaklarda yanma hissedilmesidir. Kendiliğinden zaman içinde geçen bir durum olsa da, gebelikte zorlayıcı olabilen el yanması, vücudun verdiği bir tepki olarak da değerlendirilebilir. Ellerde yanma için ilaç tedavisi gebelik döneminde sağlıklı olmadığı ve bu nedenle de tavsiye edilmediği için besinler yoluyla vitamin takviyesi almak ve bunun yanında birkaç yöntemi uygulamak, yanmaların ortadan kalkması için yeterli olacaktır.

Hamilelikte El Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Hamilelik sürecinde pek çok etken, ellerde yanma sorununun ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de hava şartlarıdır. Bu nedene genel olarak çevresel etmenler de denilebilir.
  • Şeker hastalığının bir çeşidi olarak bilinen gebelik diyabeti, kan şekerinin yükselmesi ile bu dönemde kendini belli eder. Bu durum için önlem alınmazsa, bebek açısından riskli bazı durumlar ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında gebelik diyabeti, anne adayının el ve ayaklarında yanma sorununun ortaya çıkmasına yol açabilmektedir.
  • Tiroid bezi bozukluğu, hem normal bireylerde hem de hamilelik süreci içindeki kadınlarda görülebilmektedir. Hipotiroidi olarak bilinen ve tiroit eksikliği anlamına gelen sorun ortaya çıktığında, ellerde yanma ve terleme şikayeti ortaya çıkabilir. Gebelikte hormonlarda dengesizlik mevcut olduğu için bu duruma da daha sık rastlanmaktadır.
  • Anne adayının vitaminler bakımından eksik olması, özellikle de B12 vitamininin vücutta yeterince bulunmaması durumunda, ellerde yanma görülebilir.

Hamilelikte El Yanması Tedavisi

  • Hamilelik döneminde ilaç ve türevlerinin kullanılması hem anne hem de bebek sağlığını riske attığı için tavsiye edilmez. Bunun için ellerde yanma tedavisi için zararı olmayan doğal yöntemler saha sık tercih edilmektedir. Özellikle gebelik sürecindeki anne adayının uyku öncesinde bir bardak yoğurt suyu içmesi önerilir. Ellerde yanmanın tedavisi için anı zamanda lahana yaprakları kaynatılarak elde edilen lahana suyu da 21 gün boyunca aralıksız olarak içilebilir. Ancak riskli hamileliklerde mutlaka bu yöntemler doktora danışılmalıdır. Ellerde ve ayaklarda yanma söz konusu ise limon suyu da sürülerek rahatlama sağlanabilir.
  • Vitamin eksikliği mevcut olan hamile kadınlarda, doktor gözetiminde bu vitaminlerin takviye edilmesi ya da besinler yoluyla bu vitaminlerin vücuda alınması önerilmektedir. B12 eksikliği mevcut ise, bu vitaminin bitkisel besinlerden alınması ne yazık ki mümkün değildir. Bu nedenle özellikle et ve süt ürünleri (sığır eti, balık, süt, beyaz peynir ve karaciğer vs) sıklıkla tüketilmektedir. B12 eksikliği vejetaryen bireylerde sıklıkla görülmektedir.
  • Hamilelik dönemi son derece hassas bir dönemdir. Bu nedenle tüketilen her besin ya da uygulanacak her yöntem için mutlaka doktora danışmak gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.