Emzirirken Yüksek Ateş
Doğum sonrasında oldukça hassas bir vücuda sahip olan anneler, enfeksiyonlara ve bakterilere karşı da savunmasızdırlar. Bu dönemde edinilen bir hastalığın bebeğe geçmesi son derece kolayca gerçekleştiğinden, annenin mutlaka kendine dikkat etmesi gerekmektedir. Anne; bebeğin emzirme döneminde bazı sorunlar yaşayabilir ve bu sorunlar arasında en sık ortaya çıkanlardan bir tanesi, emzirirken ateşin yükselmesi sorunudur. Buna süt ateşi adı da verilmektedir. Bu ateş, bebeği çok sık olarak emzirmeyen annelerde ortaya çıkar ve memelerde süt birikmesi sonucunda vücut ısısı yükselebilir.
Emzirme Döneminde Yüksek Ateş Nedenleri Nelerdir?
- Süt ateşi dışında, başka nedenlerle de ateşin yükselmesi söz konusu olabilmektedir. Bunlardan bir tanesi, hormonsal açıdan annenin vücudunda değişiklikler meydana gelmesidir. Zaten gebelik döneminde de hormonsal değişiklikler oluşmuş olan annede, doğum sonrası hormonsal durumlar bedensel olarak savunmasız bırakır. Dış faktörler dolayısıyla vücuda giren enfeksiyon ve bakteriler, ateşlenme ile ortaya çıkabilir. Bu durumda bebekten uzak durulması önerilir. Çünkü bebekte de ciddi bir sağlık sorunu meydana gelmesi olasıdır.
- İdrar yollarında meydana gelen enfeksiyonlar nedeniyle de emzirme döneminde ateş yükselebilir. Doğum sonrasında çatlak oluşumu ve bağışıklık sistemindeki zayıflık, vücudu tehditlere açık bir hale getirir. İdrar yolu enfeksiyonları ilerleyerek sistit oluşmasına yol açabilir ve anne bu nedenle idrara çıkmakta son derece zorlanır. Vajinada yanma ve kaşıntı sorunu da sistitle birlikte ortaya çıkar. Ardından ateşlenme durumu söz konusu olabilir.
Emzirme Döneminde Ateş Nasıl Düşürülür?
Doğumdan hemen sonraki süreç, ilaç alınmaması gereken son derece hassas bir dönemdir. Bu nedenle ilaç kullanılmamalı, hastalıklara karşı önlem niteliğinde çeşitli mikroplu malzemelerden uzak durulmalıdır. Ayrıca bu dönemde annenin yanında çok kalabalık insan topluluğu bulunması da hastalık riskini artıran bir faktör olduğundan, dikkatli olunması gerekmektedir.
Eğer annenin emzirme döneminde yükselen ateşi ciddi oranlara ulaşırsa, doktorun gözetiminde ilaç kullanılabilir. Ancak bu durumda ilacın bebeğe geçmesi söz konusu olacağı için annenin sütten kesilmesi gerekir.
Enfeksiyonların vücuttan kolayca atılabilmesi için annenin çokça sıvı tüketmesi gereklidir. Aynı zamanda emzirme esnasında bulunulan odanın hijyenik olması da son derece önemli bir detaydır. Ateş anormal derecede yükselme göstermeden çeşitli önlemler alınmalıdır. Bu önlemlerden bir tanesi de annenin ılık su ile duş almasıdır.
Annenin ateşinin düşürülmesi için yeşil çay tüketimi de uygundur. Ayrıca bu dönemde annenin kuruyemişlerden de sıkça tüketmesi gerekmektedir. Kuruyemişler, içerikleri açısından zengindir ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Anne çok fazla ateşlendiğinde ve duşa giremeyecek bir hale geldiğinde, sirkeli suya batırılmış bezler eklem bölgelerine konularak ateşin düşmesi sağlanabilir.
Henüz yorum yapılmamış.