Bilgi Yeriniz

Kızımın Ağlarken Nefesi Kesiliyor ve Morarıyor

25.04.2018
3.553
Kızımın Ağlarken Nefesi Kesiliyor ve Morarıyor

Ağlarken nefessiz kalma durumu, bebeklerde sıklıkla ortaya çıkmakta ve ebeveynleri de korkutmaktadır. Halk arasında katılma olarak da ifade edilen bu durumda bebekte morarma, nefes almama ve aynı pozisyonda bir süre kalma gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir. Katılmanın temel nedeni, bebeğin ağlaması ve bu esnada nefes alamayacak hale gelmesidir. Bu durumda aynı zamanda hızlı bir cilt morarması da ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerde Nefessiz Kalma ve Morarma

Her ne kadar anne ve babalar bebeklerde katılma durumuna aşina olsa da, bazen durum korkutucu ve endişe verici olabilmektedir. Bebeğin ağlama esnasında bir anda sessizleşmesi, nefes almaması, katılmanın başlangıç evresidir. Katılmaya ve katılma şiddetine bağlı olarak bebekte morarma ile başlayan belirtiler gözlerde kayma, vücutta titreme, bacak ve kollarda istemsiz kas hareketleri ile devam edebilmektedir. Bu belirtiler, aynı zamanda epileptik hastalıkların da belirtilerindendir. Bu nedenle bu durumun sık tekrarlanması ya da nöbetin uzun süre devam etmesi durumunda bebeğin mutlaka bir doktora götürülmesi ve muayene ettirilmesi gerekir.

Çocuklarda Katılma Nedenleri Nelerdir?

Tam anlamıyla nedeni belirlenememiş olsa da, çocuklarda ağlarken nefessiz kalma ve morarma ile ilgili bazı görüşler bulunmaktadır.

  • Ağlamadan hemen sonra ortaya çıkan ve bebeğin sessizleşmesi ile fark edilen katılma nöbetlerinde, demir eksikliğinin tetikleyici bir etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.
  • Bebeğin bir uzvunu bir yere çarpması, çocuklarda mide üst boşluğuna darbe alınması gibi nedenlerle de nefessiz kalma ve morarma sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerde Katılma Tehlikeli mi?

Ebeveynlerin bebek katıldığında tek korkusu, bebeğin bu nedenle yaşamını yitirme riskine sahip olmasıdır. Ancak bu durum genellikle çok uzun sürmez. Ağlama sonrası ortaya çıkan nefesin kesilmesi durumu, birkaç saniye sonra düzelir ve bebeğin nefesi normale döner. Katılma konusunda merak edilen bir diğer konu da, bebeğin beyninde bu durumun bir hasara yol açıp açmayacağıdır.

Bebeğin ağlaması ve bunu takiben nefessiz kalması, beyinde bir hasara yol açacak bir durum değildir. Bebek nefessiz kalıp bayılmış olsa ya da şuurunu kaybetse dahi, beyne oksijen gitmeye başladığında bebek de normale dönecektir. Şuur kaybı ile bebeğin nefes alış verişi birkaç saniye içinde normal seyrine döner. Bu nedenle hayati tehlike bu durumda ortaya çıkmamaktadır.

Ancak durumun tespiti ve gözlemlenmesi çok önemlidir. Bebeklerde ağlama sonrasında morarma ve nefesin kesilmesi durumu ortaya çıktığında, bunun bir katılma nöbeti mi yoksa ciddi bir havale türü rahatsızlık mı olduğu mutlaka tespit edilmelidir. Aksi halde ileri yaşlarda ciddi bir sağlık sorunu ortaya çıkabilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.