Bilgi Yeriniz

Zeytinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

23.05.2018
7.351
Zeytinin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Zeytin, her ne kadar bozulmaz sanılsa da bozulabilen bir besindir. Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazlarından bir tanesi olan zeytin, bozulma belirtileri gösterdiği andan itibaren artık tüketilmemelidir. Aksi halde sağlık için riskli bir durum ortaya çıkabilir.

Zeytin, birçok markette ve şarküteride satılan bir besin olsa da, kaliteli zeytinin düşük fiyatlara bulunması bir hayli zordur. Özellikle siyah zeytinlerin siyah görünmesi için birçok yerde içlerine boya katıldığı da bilinmektedir. Bu zeytinler sağlık açısından son derece risklidir.

Bozuk Zeytin Nasıl Anlaşılır?

Zeytinin bozulduğunu anlamak için bazı yöntemler bulunmaktadır. Genel olarak bozulma belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Zeytin cıvık bir kıvama sahip ise, bu durum bir bozulma belirtisidir. Zeytin ezmesine benzer bir kıvamdır ve bu durum zeytinin cinsi ile ilgili bir durum değildir. Kıvamı cıvık olan zeytinlerin tadı da çok rahatsız edicidir.
  • Zeytinin kokusu da bir başka bozulma belirtisidir. Normalde zeytinin sahip olduğu kokunun aksine çok rahatsız edici bir kokudur bu.
  • Zeytindeki bozulma, sap bölgesinde küflenme yahut renk değişimi söz konusu ise zeytin bozulmuştur ve artık tüketilmemelidir.
  • Zeytinin satın alınması sırasında dikkatli hareket edilmeli ve zeytinin bozuk olarak satın alınmamasına dikkat edilmelidir. Zeytin satın alımı esnasında zeytin kabında yer alan öteki zeytinler de kontrol edilmelidir. Bozulmaya yüz tutmuş bir tane zeytin olsa bile, o zeytinden alınmaması tavsiye edilir. Çünkü birçok yerde, eski ve bozuk zeytinlerin iyi durumdaki zeytinlerle karıştırılarak satışa sunulduğu bilinmektedir.

Zeytin Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Zeytinin muhafaza edilmesi, uzun süre tüketilebilmesi bakımından bir hayli önemlidir. Zeytinlerin koyulduğu kabın ya da kavanozun içine bir miktar yağ koymak, zeytinlerin hava ile temas etmesini sağlayacak ve bozulmalarının engelleyecektir. Yağ koyma yöntemi tercih edilmiyor ise kavanozun kapağı muhakkak sıkıca kapatılmalıdır.

Aksi halde zeytinler hava alacağı için bozulma süreci başlayacaktır. Siyah zeytin, yeşil zeytine göre çok daha dayanıklıdır. Bu yüzden yeşil zeytinin muhafaza edilmektense taze taze az miktarda alınıp tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Yeşil zeytin 1 ayın sonunda büyük olasılıkla bozulmuş olacaktır.

Zeytinlerin muhafazası, plastik pet şişelerde de sağlanabilir. Ancak şişenin temiz olması ve ağzının sıkı bir şekilde kapatılabilir durumda olması çok önemlidir. Şişenin içine zeytinler konduktan sonra yağ eklenmeli ve şişe birkaç gün ara ile alt üst edilmeli, zeytinlerin yağlanması sağlanmalıdır. El yapımı zeytinlerin ise tuzlu suda bekletilmesi, kullanılacak kadarının bu sudan çıkarılması tazelik ve sağlıklı tüketim açısından önerilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.