Bilgi Yeriniz

Reçel Neden Küflenir?

27.07.2018
3.100
Reçel Neden Küflenir?

Reçel, özellikle kahvaltı masalarımızın neredeyse vazgeçilmezi diyebileceğimiz bir tatlıdır. Uzun süre dayanıklılığı ve çeşitliliği ile hayatımızda yer edinmiş reçelin küflenmesi aslında çok sık karşılaşılan bir durum değildir.

Bir çilek reçelinin ham maddesi çilek gibi görünse de, aslında çileğin tazeliğidir. Yani eğer bozulmuş ya da bozulmaya yakın bir çileği reçel yaparsanız, muhtemelen tüketmenize fırsat bırakmadan küflenmeye başlayacaktır. Bu yüzden reçelini yaptığınız meyvenin tazeliği çok önemlidir.

Reçelin Küflenme Nedenleri Nelerdir?

  • Bayat meyve kullanılması.
  • Buzdolabında saklamaya bağlı olarak aşırı şekerlenme.
  • Muhafaza edildiği alana özen göstermemek. Yani güneş ışığına maruz kalması ve rutubetli bir ortamda saklanması.
  • Reçelin saklandığı kavanozun hava alması.
  • Reçel yapımında kullanılan limonun ve şekerin az miktarda konması.

Reçelin Küflenmesini Önlemek İçin Ne Yapılmalıdır?

Reçel, yapısı gereği aslında çok kolay bir şekilde bozulabilen bir ürün değildir. Eğer evde kendiniz reçel yapacaksanız, uyguladığınız yönteme dikkat etmeniz, dışarıdan hazır olarak alacaksanız da saklanma koşullarına ve son kullanma tarihine dikkat etmeniz yeterlidir. Reçelin küflenmesini önlemek için aslında en başında önlem almak önemlidir.

1-)Taze Meyve Seçmek

Reçel yapacaksanız dikkat etmeniz gereken ilk şey, mevsiminde ve taze meyveler kullanmak olmalıdır. Eğer çürümeye başlamış meyveler tercih ederseniz, reçelinizi tüketme süreniz de bir o kadar kısalabilmektedir.

2-)Reçel Yaparken Kullanılan Malzeme

Reçel yapımında meyve dışında kullandığınız malzemelerin de kullanım tarihlerinin dolmamış olması önemlidir. Aynı zamanda reçelin yapımında kullanılan limon ve şekerin az miktarlarda konulması da reçelin yapısını etkileyebileceği için miktarını oldukça iyi ayarlamak gerekmektedir.

3-)Muhafaza Yöntemi

Reçel, her ne kadar yapısı gereği hemen bozulabilen bir gıda olmasa da, saklanma koşulları doğru bir şekilde sağlanmadığında maalesef her gıda gibi reçelde bozulabilmektedir. Reçeli muhafaza ederken aşağıda bahsedeceğimiz konulara dikkat etmenizi öneririz.

  • Reçeli eğer kendiniz yapıyorsanız yine markette satılmakta olan reçeller gibi cam kavanoz içinde muhafaza etmeniz gerekmektedir.
  • Reçelinizin ağzı kesinlikle açık kalmamalıdır. Hatta kavanoz içinde saklarken de, kapağını kapattıktan sonra hava almadığına emin olmanız gerekmektedir.
  • Reçeli saklarken buzdolabına koymamalısınız. Buzdolabında kalan reçeller direkt olarak şekerlenmeye başlayacaktır. Eğer bu uyarı için geç kalmışsanız şekerlenmiş reçelinizi de atmayın. Kaynamış suyun içinde bekletirseniz bu şekerlenmeyi giderebilirsiniz.
  • Reçel ve birçok gıda saklarken kesinlikle güneş ışığına maruz bırakmamalısınız. Direkt güneş ışığı alan her gıda maalesef kısa bir zaman içinde bozulmaya başlayacaktır.
  • Reçeli oda sıcaklığında, kuru ve rutubetsiz bir ortamda rahatlıkla saklayabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.