Bilgi Yeriniz

Dilde Yeşerme ve Tat Bozukluğu

11.04.2018
4.004
Dilde Yeşerme ve Tat Bozukluğu

Dil florasında farklılık meydana gelmesi, dil rengi değişikliği, kronik ve akut rahatsızlıkların belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Kısa süreli olarak ortaya çıkan renk değişiklikler genellikle dış faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ya da tüketilen besinler nedeniyle de dilde renk değişiklikleri sıklıkla görülebilmektedir. Ancak dildeki renk değişiklikleri uzun süre boyunca devam ediyor ise, ciddi bir sorun olabilir.

Dil renginde değişiklik oluşması ve bu farklı rengin dili kaplaması, kötü ağız kokusuna ve tat duygusunda bozukluklar meydana gelmesine yol açabilmektedir.

Dilde Yeşerme ve Tat Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

  • Enfeksiyonel rahatsızlıklar, dilde yeşil renk değişimine neden olabilir. Boğaz enfeksiyonları, dil dokusuna da virüs ve bakterilerin yerleşmesine neden olabilir. Hastalık çok şiddetli ise dildeki yeşillenme çok daha fazla olabilir. Bu durumda enfeksiyonun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Ayrıca doktor önerirse ağız gargarası ve ağız spreyleri de kullanılmalıdır.
  • Kişinin çok fazla sigara kullanması ve sık sık alkol alması, dilin doğal yapısında bozulmalara ve tat kaybı yaşanmasına neden olabilmektedir. Alkolün uzun bir süre boyunca kullanımı sonucunda, renk değişimi kalıcı bir hal alabilir. Alkol bırakılsa dahi, renk değişimi ve deformasyon düzelmeyebilir.
  • Kullanılan bazı ilaçlarda mevcut olan maddeleri dilin yeşil bir renk almasına neden olabilmektedir. Daha çok akut hastalıkların tedavisi için verilen ilaçlar bu duruma yol açar. Kronik rahatsızlıklarda uzun vadeli ilaç kullanımı sonucunda dil renginde değişim kalıcı hale gelebilmektedir.
  • Ağız içi hijyeninin sağlanmaması, tat alma duyusunun zarar görmesinde temel etkendir. Bu yüzden ağız bakımı ihmal edilmemeli ve düzenli olarak ağız içi temizliği sağlanmalıdır.
  • Tat alma bozukluklarında blumia ismi verilen ve kusma bozukluğu olarak ifade edilebilecek rahatsızlıkta, tat alma duyusunda hasar meydana gelebilmektedir.
  • Kişinin travma etkenlerine maruz kalması sonucunda tat alma duyusu olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Özellikle;
  • Ağız içi yanıkları
  • Bademcik ve kulak ameliyatı sonrası travmalar
  • Kimyasal maddelere maruz kalınması tat alma duyusuna zarar veren durumlardır.

Dilde Yeşerme ve Tat Bozukluğu Tedavisi

Tedaviden önceki süreçte, dilde yeşerme ve tat bozukluğuna neden olan faktörlerin belirlenmesi gerekir. Bu sorun enfeksiyon kaynaklı ise, enfeksiyonun tedavi edilmesi sonrasında bu sorun da ortadan kalkacaktır. Tedavi sürecinde gerekli görülürse vitamin takviyesi de sağlanabilir.

Dış faktörlere karşı dikkatli olunmalı ve sigara kullanımından uzak durulmalıdır. Kişide yalnızca tat bozukluğu sorunu varsa, Kulak Burun Boğaz doktoru tarafından birtakım testler istenebilir. Bu süreçte kişinin daha önce ciddi bir hastalık geçirip geçirmediği bilgisi de oldukça önemlidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.