Bilgi Yeriniz

Ciğerin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

22.05.2018
12.845
Ciğerin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Ciğer, birçok kişi tarafından fazlasıyla sevilen ve tüketilen sakatat parçalarından bir tanesidir. Hem piştiğinde çok lezzetli olması hem de birçok yemekle birlikte kullanılabilmesi ciğerin tercih edilme oranını büyük oranda artırmaktadır. Ancak ciğerin çok fazla tüketilmesinde en önemli olan faktörlerden bir tanesi, tazeliğinin anlaşılması ve muhafaza edilmesidir.

Kış aylarında daha fazla kullanıldığı bilinen ciğerin taze olduğunu anlamanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Üç farklı yöntem kullanılarak ciğerin taze olup olmadığı çok kısa bir süre içinde anlaşılabilir.

Ciğerin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

1-)Dış Renk Ele Verir

Ciğer, çok uzun süre saklanmaması gereken et ürünlerinden bir tanesidir. Ciğerde herhangi bir renk değişikliği, bir yeşillenme ve yeşile çalma gibi durumlar fark edilirse, artık bu ciğerin yenmemesi gerektiği anlaşılmalıdır.

Ciğerin dış rengi her zaman taze iken çok parlaktır. Bu parlaklık ve canlılık ciğer taze kaldığı sürece devam eder. Ciğer bayatlamaya başladığında renginde de birtakım yeşillenmeleri ortaya çıkar. Bu duruma gelmiş olan bir ciğer artık hiçbir surette tüketilmemelidir. Çeşitli sağlık sorunlarına, mide rahatsızlıklarına ve hatta zehirlenmelere dahi yol açabilir.

2-)Ciğer Zarına Bakın

Ciğerin üst yüzeyinde bir zar yapısı yer almaktadır. Bu zar üzerinden ciğerin taze olup olmadığı çok rahat bir biçimde anlaşılabilmektedir. Eğer ciğerin üzerindeki zar parçaları kolaylıkla soyuluyor ise ciğerin taze olduğu anlamı çıkarılmalıdır. Zar zor soyuluyor ya da ciğerden ayrılmıyor ise ciğer bayatlamıştır.

Ciğer zarına ek olarak, uyluk rengi de ciğerin tazeliğini ortaya koymaktadır. Ciğerin iç kısmında yer alan uyluk bölgesi, beyaz renge sahiptir. Ciğer bayatlamaya başladıkça bu bölgede çeşitli renk değişiklikleri ortaya çıkar. Eğer uyluk rengi beyaz olmayan bir ciğer mevcut ise bu ciğer kesinlikle kullanılmamalıdır.

Ciğer Nasıl Saklanır?

  • Satın alınan ciğerin muhafazası tüketimin sağlıklı olması bakımından bir hayli öneme sahiptir. Ciğer satın alındıktan sonra hemen kullanılmayacaksa tazeliğini yitirmeden dondurucuya yerleştirilmelidir.
  • Ciğer eşit ve ince dilimlere ayrılır, dilimlerin çok kalın olması halinde donma gecikebilir ve bu sırada ciğer bayatlamaya başlayabilir. Ayrıca bakteri oluşumu da hızlanacaktır. Bakteri oluşumu ise sağlığı riske atan ciddi bir durumdur, önemsenmelidir.
  • İnce dilimler kağıt havlu üzerine serilir ve kanlarının akması sağlanır. Daha sonra bir buzdolabı poşeti alınır ve düz bir sıra halinde bir porsiyonluk dilimler poşetlere yerleştirilir.
  • Poşetin içindeki hava fazlalığı alınmalıdır. Daha sonra poşetin ağız kısmı sıkıca başlanarak poşetler derin dondurucuya yerleştirilir.
  • Kullanım öncesinde bir süre oda sıcaklığında bekletilmesi buzların çözülmesini sağlayacak ve kullanımı kolaylaştıracaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.