Bilgi Yeriniz

Temizlik Yapmayı Nasıl Sevebilirim?

22.03.2018
421.591
Temizlik Yapmayı Nasıl Sevebilirim?

Temizlik yapmak, yaşanan ortamda hijyenin sağlanması ve sağlıklı bir yaşamın sürdürülebilmesi açısından çok önemlidir. Özellikle sürekli temiz yerlerde yaşamaya alışmış insanlar için en küçük bir tozlanma bile ciddi rahatsızlık nedeni olabilmektedir.

Bazı kişilerde ise temizlik yapmak tam bir kabus halini almıştır. Temizlik yapmak için temizlik yapmayı sevmek gerçekten önemlidir. Bu nedenle en kolay, hem pratik hem de işe yarar bilgilerin uygulanması, temizlik sürecinin hem keyifli bir biçimde hem de kısa sürede tamamlanabilmesi bakımından önemlidir.

Temizlik Nasıl Yapılmalıdır?

Her gün temizlik yapmak yerine kısa aralıklarla iki günde bir temizlik yapmak, kişinin daha rahat bu işin altından kalkmasını, kendini yorgun hissetmemesini ve temizliği bir sorun olarak görmemesini sağlayacaktır. Temizlik yapmayı hiç sevmeyen kişilerde bile, çok uzun sürmeyen temizlik faaliyetleri gözde büyümez ve kısa sürede bittiği için de yorucu bir hal almaz. Günümüzde kadınlar da artık çalışma hayatında yer edindiği için temizlik ciddi bir zaman kaybı ve sorun olabilmektedir.

  • Özellikle tüm evin işinin bir arada yapılması, gerçek anlamda yorucu olabilmektedir. Hem süpürme, hem her yeri silme, hem toz alma hem de çamaşır yıkama, ütü yapma gibi faaliyetlerin biriktirilmeden yapılması önemli ölçüde iş yükünü azaltacaktır. Söz gelimi ütü işleri, çamaşır yıkanma faaliyetinden bir sonraki gün yapılabilir.
  • Odaların bölgesel olarak temizlenmesi de işe yarayabilir. Söz gelimi mutfak temizliği her gün yapılması gereken bir temizliktir ancak yatak odası iki üç günde bir de temizlenebilir.
  • Bir odada dağınıklık bulunmadığında, emin olun süpürme ve silme işlemleri de zor gelmeyecektir. Bu nedenle kirliler kirlendiği anda kirli sepetine atılmalı, kullanılan malzeme ve eşyalar üşenmeden eski yerine konulmalıdır. Bu sayede genel dağınıklık azalacak ve görsel olarak da kişinin rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Uzun bir müddet sonra temizlik yapmak, ciddi bir sorun ve külfete dönüşebilmektedir. Eğer bir odanın temizliği haftalar önce yapılmış ise kirlilik, dağınıklık ve tozlanmanın temizliği için iki katı efor sarf etmek gerekecektir. Bu nedenle bir haftada en az iki defa en azından süpürme işlemi yapılmalı, kapı arkalarında, duvar diplerinde ve koltuk altlarında tozların birikmesine izin verilmemelidir.

Temizlikte Püf Noktalar

Yalnızca yatmak için kullanılan yatak odası, genel olarak kapısı da kapalı tutulduğu için oldukça az kirlenir ve tozlanır. Bu nedenle sabahları oda havalandırıldıktan sonra yatağın toplanması, odanın büyük oranda derli toplu kalmasını sağlayacaktır. Bu sayede odanın süpürülmesi ve tozlarının alınması çok kısa biz zaman alacaktır.

Evde en fazla kirlenen ve en fazla kullanılan oda, mutfaktır. Özellikle de tezgahın hemen önündeki zemine yemek artıkları, salata malzemeleri vs sıklıkla dökülebilir. Bunun önüne geçmek için küçük bir şarjlı süpürgenin mutfakta bulundurulması, masa altı ve tezgah önünün her gün on dakika ayrılarak temizlenmesi, mutfağın genel olarak yapılacak temizliğe kadar temiz kalması için yeterli olacaktır.

Unutulmaması gereken, evdeki dağınıklığa engel olunmasıdır. Dağınıklık ortadan kaldırıldıktan sonra yapılacak uygulamalar daha az yorucu ve uğraştırıcı olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.