Toprak Güveç Kokusu Nasıl Giderilir?
Oldukça lezzetli yemekler pişirmeye olanak tanıyan toprak güveç, eğer yeni alınmış ise içerisinde yoğun bir koku olur. Yeni güveçlerde uygulanacak bazı işlemler hem bu kokunun ortadan kalkmasını sağlar hem de içinde pişirilen yemeğin çok daha lezzetli olmasını sağlar.
Güvecin İlk Kullanımı
Henüz satın alınmış ve kullanılmak istenen güveç, ilk olarak temizlenmelidir. Bu temizleme işlemi hem güveci hijyenik hale getirecek hem de hoş olmayan kokunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Bunun için;
- İlk olarak güveç, kuru bir sünger veya bez ile silinir.
- Güvecin içine ortalama 100 – 150 gram yağ konur ve düşük ısıda ısınmış olan fırına konur.
- Bir süre beklenir ve güveç ısındıktan sonra fırından çıkarılır.
- Güvecin içinde bulunan yağ, bir bez veya fırça kullanılarak güvecin içine iyice sürülür ve yedirilir. Güveç birkaç saat boyunca bu şekilde bekletilir.
- Ardından sıcak su ile yıkanır ve kuruması sağlanır. Bu işlemlerden sonra güveç artık güvenle kullanıma hazırdır.
Güvecin Kokusu Nasıl Geçer?
İlk olarak, her kullanım öncesinde temiz de olsa güveç yıkanmalıdır. Sabunla ya da bulaşık deterjanı ile yıkama işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak durulama işlemi çok iyi bir biçimde yapılmalıdır, aksi halde deterjan kalıntıları yemeğe de geçer ve sağlık açısından riskli bir durum ortaya çıkar.
Güveçte pişirilecek olan yemeğin cinsine göre, toprak güvecin alt kısmına yani iç tabanına bir koruyucu tabaka yapılmalıdır. Bunun için sebzelerin geniş yaprakları kullanılabilir. Ardından yemek piştikten hemen sonra bu koruyucu tabaka güvecin içinde bırakılarak yemek bir başka tencereye alınmalıdır.
Toprak güveçte kokuya yol açan en önemli faktörlerden bir tanesi, pişirme süresinin çok uzun olmasıdır. Normal tencerede pişirilen yemeklere göre daha uzun sürede pişen güveç yemeklerinde, süreye azami dikkat gösterilmesi gerekir. Çok uzun süre pişmesi, güveçte yanık tadının alınmasına yol açacaktır. Ayrıca güvecin çok yüksek ısıda pişirilmesi güvecin kokusunu açığa çıkarabilir.
Kullanılmış Güvecin Temizliği
Güveç, elde yıkanmalıdır. Bulaşık makinesine konan güveçte, deterjan kalıntıları oluşacak ve aynı zamanda güveç çatlama riski ile karşı karşıya kalacaktır. Temizlik öncesinde güveç mutlaka soğutulmalıdır. Sıcakken temizleme işlemi uygulanması halinde, güveç çatlayabilir.
Güvecin içinde kalmış olan yemek artıkları zorlanmamalı, içine su konarak güveç birkaç saat bekletilmelidir. Temizlik esnasında, yumuşak uçlu bir fırça yahut sünger kullanılmalıdır. Metal kaşıklar veya bulaşık teli gibi ürünler kullanılmamalıdır.
İçinde yemek kalıntıları kalan ve suyla bekletilmesine rağmen çıkmayan durumlarda, güvecin içine ılık su ve karbonat karıştırılarak yine bir süre bekletilebilir. Ardından durulanan güveç ters çevrilir ve kurumaya bırakılır.
Henüz yorum yapılmamış.