Bilgi Yeriniz

Küf Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

09.06.2018
3.075
Küf Lekesi Kumaştan Nasıl Çıkar?

Küf, rutubetli ve sıcak olan her ortamda kendine üreme alanı bulan ve gittikçe de alanını genişleten bir durumdur. Özellikle iç mekânlarda banyo duvar ve tavanlarında, bodrumda ya da tavan arası gibi yerlerde küflenme sorunu sıklıkla ortaya çıkabilmektedir. Sık sık banyonun nemli kalması, evin yeterince havalandırılmaması gibi nedenlerle artan küf oluşumu, bazı yöntemlerle ortadan kaldırılabilmektedir.

Küf bazen de çamaşır ve kumaşlarda ortaya çıkar. Bunun temel nedeni ise çamaşırın ıslak kalmasıdır. Çamaşır makinesinde bekleyen çamaşırlar ya da ıslakken kirli sepetine atılan çamaşırlar kısa bir süre içinde küflenebilir. Bu küfün temizlenmesinde kumaş türü de oldukça önemlidir.

Küf Lekesinin Çıkarılması

Küf lekesi bir giyside oluştuğunda, kolaylıkla diğer giysilere de bulaşabilir. Önlem alınmadığı takdirde çamaşırın içine işleyerek çamaşırın kullanılmaz bir hale gelmesine neden olabilir. Küf lekesi oldukça inatçı bir lekedir bu nedenle doğru yöntemlerin uygulanması çok önemlidir. Küflenme sorununun oluşmaması için gardırobun sıklıkla havalandırılması, ıslak çamaşırların bekletilmeden asılması gibi detaylara dikkat edilmelidir. Her kıyafet türünde ayrı bir temizleme yöntemi uygulanmalıdır.

Kumaş Türüne Göre Temizlik

  • Pamuklu giysiler, diğer kumaş türlerine göre daha dayanıklıdır. 1 adet beyaz sabun ve oksijenli su, pamuklu kumaştaki küf lekesinin çıkarılması için yeterli olacaktır. Bunun için küf lekeli bölge beyaz sabunla iyice ovalanır, küf lekesi yine de çıkmamış ise 1 bardak kadar oksijenli su ve 5 bardak kadar su bir kapta karıştırılır. Giysi bu su ile yıkanmalıdır. Ardından iyice durulama işlemi yapılmalıdır.
  • İpek giysilerdeki küf lekesini çıkarılabilmesi için temizleme işlemleri oldukça hassas bir biçimde gerçekleştirilmelidir. Giysinin etiketi incelenmeli ve kıyafetin elde yıkamaya uygun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. İpekli kumaşlarda küf lekesinin giderilebilmesi için el sabunu kullanılabilir. El sabunu küf oluşturan mikroorganizmaları öldürmeye yardımcı olacaktır. Küflü bölge sabunlanır ve daha sonra ılık su ile durulanır. Gerekirse aynı işlem ikinci defa tekrarlanabilir. Ardından yıkama talimatlarına uygun olarak ipekli kumaş çamaşır makinesine atılır. Kuruma işlemi ise açık havada yapılmalıdır.
  • Yaz aylarında sandıklara ya da dolaplara kaldırılan yünlü giysilerde de küflenme sorunu ortaya çıkabilmektedir. Yünlülerin de narin bir şekilde temizlenmesi, yapılarının bozulmaması bakımından son derece önemlidir. Yine ipekli kumaşlardaki gibi el sabunu yünlü kıyafetlerin temizlenmesinde de kullanılabilir. Yün kumaşlarda bu işlemin birkaç defa tekrarlanması gerekebilir. Ardından yünlüler bol su ile durulanmalıdır. Yünlü giysiler aynı zamanda yünlü kumaşlara özel deterjanlarla yıkanabilir. Ancak yıkama talimatları dikkate alınmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.