Kararan Silikonlar Nasıl Temizlenir?
Silikon; evlerde, iş yerlerinde ve daha birçok mekanda işlevselliği bakımından tercih edilen, çok yaygın şekilde kullanılan bir yapıştırıcı türüdür. Birçok farklı çeşidi bulunan silikon, hem yapıştırıcı olma özelliğine sahip olması hem de su geçirmez olması bakımından banyo ve mutfak gibi ıslak alanlarda da sıklıkla tercih edilmektedir.
Silikonun yapıştırıcı özelliği her ne kadar yüksek olsa da, küflenme ve kararma potansiyeli de oldukça fazladır. Kullanımı esnasında hızlı bir şekilde kararma yapabilir. Bu da hem hijyen sorunlarına hem de estetik sorunlara yol açabilmektedir. Kullanılacak bazı yöntemler ile kararan silikonların beyazlatılması mümkün olabilmektedir. Ancak silikonda küflenme söz konusu ise silikonun sökülmesi ve yenilenmesi sağlık açısından çok daha uygun olacaktır.
Silikon Nasıl Sökülür?
Silikon yapıştırıldığı zeminden, bıçak ya da buna benzer sivri bir malzeme ile bir ucundan kaldırılarak işe başlanmalıdır. Başlangıçta tamamını tek parça halinde sökmek zor olabilir ancak kısa sürede tamamı sökülecektir. Daha sonra silikonun söküldüğü bölge bir bez yardımıyla tamamen temizlenir ve ardından silikon tabancası kullanılarak aynı bölgeye yeniden silikon çekilmeli ve kuruyana kadar bu bölgenin su ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.
Silikon Temizleme Yöntemleri
Yapışık olan silikon bölgeden sökülmeyecek gibiyse veya buna gerek görülmüyor ise silikonun rengi yeniden beyazlatılmalıdır. Bunun için şu yöntemler kullanılabilir:
- Rengi değişen ve kararan silikonların yeniden eski haline döndürülmesi için kullanılan malzemelerden bir tanesi amonyaklı kremdir. Bir bulaşık süngeri yardımıyla krem, silikonun üzerine iyice ovularak sürülür. Daha sonra gerekirse bulaşık teli ile de ovma işlemi gerçekleştirilebilir. Daha sonra temiz bir bez kullanılarak bölge kurulanır. Küflenme sorunu ortaya çıkmaması için silikonun nemli kalmaması önemlidir.
- Mutfak, banyo gibi mekanlarda sıklıkla hijyen sağlamak için kullanılan çamaşır suyu, silikonların temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir. Yine bir bulaşık süngeri ya da bez ile silikonun üzerine çamaşır suyu sürülür, bir süre bekletilir. Ardından nemli bir bezle yeniden silikon silinmelidir.
Küflenen Silikon Nasıl Temizlenir?
Sürekli olarak nemli kalan bir bölge olan banyo silikonlarında genellikle kararmadan ziyade küflenme sorunu ortaya çıkmaktadır. Özellikle küvet ya da duşa kabin kenarlarındaki silikonlarda küf sorununa sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun önlenebilmesi ya da temizlenebilmesi için silikonun kazınması ve sökülmesi gerekir. Yeni bir silikon çekilirken, antibakteriyel olan türleri tercih edilmelidir. Ancak silikon uygulamasından önce yüzeyin tamamen kuru olması gerektiği unutulmamalıdır. Zemini ıslak kaldığında silikon çok geçmeden yeniden küflenecektir.
Özellikle ıslak alanlarla küflenme sorunu sıkça oluşmaktadır. Bu nedenle duş alma, yerleri silme gibi işlemler sonrasında mutlaka banyo havalandırılmalı ve mümkünse zemin tamamen kurulanmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.