Bilgi Yeriniz

Emzirme Döneminde Cilt Mantarı

21.04.2018
5.096
Emzirme Döneminde Cilt Mantarı

Mantar hastalıkları, cildin herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmekte olup daha çok sıcak ve nemli olan ayak parmakları vajinal bölge, saç derisi gibi yerlerde oluşmaktadır. Mantar oluşumu emziren annelerin de başına dert olan bir cilt hastalığıdır.

Emzirme döneminde göğüs bölgesinde de ortaya çıkan mantar, paniğe gerek olmayan ve tedavisi mümkün olan bir sorundur. Ancak tedavi için hastanın bilinçsiz bir biçimde ilaç almaması ya da içeriği belli olmayan kremleri kullanması kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Emzirme döneminde, mantar tedavisi düşünülerek alınan tüm ilaçların bebeğe de geçme riski bulunduğu unutulmamalıdır.

Cilt Mantarı Belirtileri Nelerdir?

En sık görülen belirtiler şunlardır:

  • Ciltte kızarma,
  • Kaşıntı ve yanma,
  • Döküntü, kaşıma sonrası yara oluşumu,
  • Kabuklanma,
  • Şişkinlik.

Cilt Mantarı Nedenleri Nelerdir?

  • Mantarların özellikle vücudun nemli kalan bölgelerinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Söz gelimi ayakkabının gün boyu ayakta kalması, ayakkabının içinde ayağın terlemesi ve buna bağlı olarak nem oranının artması nedeniyle cilt mantarı ortaya çıkabilir. Aynı şekilde vajinanın temizliği esnasında, kurulama işlemi iyi yapılmadığında, vajinal mantar ortaya çıkabilmektedir.
  • Çok kilolu olan kişilerde ya da obezite teşhisi konan kişilerde, derideki kat katlık neticesinde cilt mantarı oluşması kaçınılmazdır. Üst üste gelen ciltte, arada kalan kısımlarda terleme nedeniyle bir nemlilik oluşmaktadır. Bu nedenle kilo kontrolünün sağlanması son derece önemlidir. Fazla kilolu olmak, sağlığı da riske atan çeşitli ağrılara ve rahatsızlıklara da davetiye çıkaran bir durumdur ve bu unutulmamalıdır.
  • Cildin dikkatsizlik sonucunda kirli yüzeyler ile doğrudan temas etmesi, mantar oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Genellikle umumi havuzlarda ya da duş kabinlerinin kirli olması sonucunda mantar sorunu bir anda ortaya çıkabilir. Zaten bulaşıcı bir yapıya sahip olan mantar, bu gibi mekanlarda her an bulaşabilmektedir.
  • Kişisel malzemelerin; havlu, terlik, tırnak makası gibi şahsi eşyaların, şahsi kalması ve kesinlikle ortak kullanılmaması gerekir. Aksi halde cilt mantarı herhangi bir bölgede meydana gelebilir.

Emzirme Döneminde Cilt Mantarı Nasıl Geçer?

Cilt mantarının genel tedavisinde jeller, merhem ve kremler sıkça kullanılmakta ve sorun kısa bir süre içinde çözüme kavuşturulabilmektedir. Ancak bu tür ürünlerin bebeğe geçme olasılığı bulunduğu unutulmamalı ve bu yüzden de emzirme döneminde bu gibi ürünlerin kullanımından kaçınılmalıdır.

Emziren annelerde cilt mantarının tedavisi için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler mantarın oluşum evresinde oldukça işe yaramakta, hastalığı büyük oranda engellemektedir. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir:

  • Beslenme düzeninin dengeli, düzenli bir biçimde hazırlanması ve sağlıklı besinlerden oluşması,
  • Şahsi eşyaların ortak kullanılmaması,
  • Nemli kalmaya müsait bölgelerin iyi kurulanması ve iç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi etkili yöntemlerdir.

Bu yöntemlere rağmen geçmeyen cilt mantarının tedavi seçenekleri için emziren annenin bir cilt doktoruna görünmesi önerilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.