Domates Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?
Domates lekesi zorlu lekelerden biridir. Şarap, üzüm suyu, salça, domates püresi gibi lekeler temizlenmesi zor lekelerin başında gelir.
Herhangi bir şekilde halıda kazara domates lekesi oluşması sırasında hemen müdahale edilmesi en önemli adımlardan biridir. Zira domates lekesi zaten kolay bir leke olmadığı gibi kurumuş domates lekesi ekstra daha da zor bir lekedir.
Domates lekesini halıların liflerine ulaşmadan hemen temizlenebilmesi için birkaç yöntem mevcuttur. Bu yöntemleri leke kurumadan hemen uygularsanız, leke izinin kalmaması istisna durumlar dışında çok yüksek ihtimaldir.
Aşağıdaki yöntemleri uygulamadan önce halının çok küçük bir yerinde test ederek uygulamanızı öneriyoruz. Aksi takdirde fark edilir derece renk bozulmaları oluştuğu an halınızı değiştirmeniz bile gerekebilir.
Domates Lekesini Halıdan Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?
1-)Bulaşık Deterjanı+ Su Yöntemi
Halının üzerindeki fazlalığını bir kaçık veya spatula yardımıyla dağıtmadan alınız. Dağıtmamak için lekeye doğru hareket etmelisiniz. Böylece lekenin daha da yayılmasını önleyebilirsiniz. Ardından bir bulaşık süngeri ya da herhangi bir süngeri suda ıslatınız. Fazla sulu kalmaması için iyice sıkınız. Çok sert olmayacak bir şekilde, halının sadece ıslanması için süngeri birkaç kez ileri geri hareketler ile uygulayın.
Halının çok fazla sulu olması yerine sadece nemli kalması için kağıt bir havlu ile ıslattığınız bölgenin üzerinde birkaç kez gezdiriniz. Daha sonra bir kap içerisine biraz soğuk dökünüz. Çok fazla olmayacak şekilde bulaşık deterjanı dökerek kap içerisinde köpürmesini sağlayınız. Bir bez yardımı ile hazırladığınız bu karışımı halının lekeli bölgesine uygulayınız. Daha sonra başka temiz ve sadece su ile ıslattığınız bir bez ile durulayınız. Daha sonra havlu kağıt ile fazla suyu alınız. Lekeye bağlı olarak yöntemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir.
2-)Amonyak+ Su Yöntemi
Amonyak kullanımı tehlikeli olduğu için bu yöntemi uygularken eldiven takmayı ihmal etmemelisiniz. Çok güçlü bir madde olduğu için öncelikle halının küçük bir bölümüne uygulanmasında fayda vardır. Bu yöntem için bir çorba kaşığı amonyak ve bir su bardağı suyu karıştırınız. Ardından bu karışımı bir bez ya da sünger ile lekeli bölge üzerine uygulamaya başlayınız. Leke tamamen çıktıktan sonra su ile durulamalısınız. Tamamen duruladıktan sonra kağıt havlu ile fazla suları kurulayabilirsiniz.
3-)Sıvı Sabun+ Su Yöntemi
Bu yöntem uygulanırken bir miktar sıvı sabun ve su gereklidir. Sıvı sabun su ile karıştırıldıktan sonra bir bez ya da sünger ile halının lekeli bölümüne uygulanır. Leke tamamen çıkana kadar silinir. Daha sonra su ile durulanır. Durulama işleminden sonra halının mutlaka kurulanması gerekir. Fazla su, halının geç kurumasına sebep olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.