Alkol Sonrası Baş Ağrısı
Alkol tüketilen akşamlardan bir sonraki sabah, birçok kişi şiddetli bir baş ağrısı ile uyanmakta ve bu durumdan büyük bir rahatsızlık duymaktadır. Öyle ki bu ağrı bazen bütün gün devam edebilmektedir. Ağrının gün boyu devam etmesi ise kişinin günlük faaliyetlerinin aksamasına ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Baş ağrısı soruna yol açan bazı etmenler bulunmaktadır. Bu ağrının geçmesi için de kullanılabilecek birtakım yöntemler söz konusudur.
Alkol Sonrası Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
- Alkolün içerisinde yer alan etanol yani etil alkol, baş ağrısının temel nedenlerinden bir tanesidir. Etil alkol, tüketilen alkolde yüksek oranda bulunmakta ise baş ağrısı kaçınılmaz hale gelir.
- Vücudumuzda bulunan ve vücudun su tutmasını sağlayan vazopressin hormonu, alkol tüketimi sonucunda işlevini yapamaz duruma gelebilmektedir. Alkol nedeniyle böbrekler suyu ememez ve bu da vücudun ciddi oranda suya ihtiyaç duymasına yol açar. Bu durumda beyin böbrek üstü bezlere sinyal gönderir ve adrenalin hormonu salgılar ki bu sayede yağ karbonhidrata dönüştürülür. Adrenalinle birlikte histamin hormonu da salgılanır ve bu hormon, damarlarda genişlemeye yol açar. Beynin damarların genişlemesi sonucunda daha fazla kana maruz kalması, basınca ve bu da baş ağrısına neden olur.
- Alkol aldıktan sonra başın çok fazla hareket ettirilmesi sonucunda beyin basıncı yükselir ve baş ağrısı ortaya çıkabilir.
Çok fazla miktarda alkol alınması, vücuda alınan etil alkol oranını da artıracağı için önerilmez. Aynı zamanda alkol vücuttaki sistemlere de büyük zararlar verebilmektedir. Uzun vadeli kullanımında ise ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle alkol alımı bir alışkanlık haline kesinlikle getirilmemeli, çok Grekli değilse tüketiminden kaçınılmalıdır.
Alkol Sonrası Baş Ağrısı Nasıl Geçer?
Alkol alındıktan sonra ortaya çıkan baş ağrısının geçmesi için bol miktarda su içilmesi tavsiye edilmektedir. Mümkünse su tüketimi alkol almadan önce de yapılmalıdır. Bu sayede baş ağrısı oldukça hafif ortaya çıkacaktır.
Alkol tüketimi sonrasında vücuda kafein alınmasının baş ağrısına iyi geldiği düşünülür ancak bu bilgi doğru değildir. Kafein alımı sonucunda dolaşım sistemi hızlanacak ve böbreklerden daha fazla miktarda su atılacaktır. Bu da baş ağrısının çok daha şiddetli bir biçimde hissedilmesine yol açacaktır.
İçerisinde etil alkol oranı çok düşük olan içki türlerinin tercih edilmesi, sonrasında baş ağrısı oluşmamasını sağlayacaktır. Bira ve tekila gibi içkiler buna örnek verilebilir. Aynı zamanda alkolün aç karnına da alınmaması gerekir. Aksi halde mide bulantısı ve buna bağlı olarak da kusma sorunu ortaya çıkacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.