Rahimdeki Polipler Alınmak Zorunda mı?
Rahim tabakasında meydana gelen kalınlaşma ve büyüme sonucunda, rahmin iç bölümünde polipler meydana gelir. Bunlar, kısmi et parçalarıdır ve rahmin içinde herhangi bir yerde ortaya çıkabilmektedirler.
Poliplerin gelişmesinin, östrojen hormonu nedeniyle ortaya çıktığı hakkında çeşitli görüşler mevcuttur. Ancak poliplerin görülmesinde yaş aralığı 40 ila 50’dir. Bazı kişilerde herhangi bir rahatsızlığa yol açmayan polipler, bazı kişilerde rahimde ağrı ve sancı gibi olumsuz belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Rahim İçi Polip Belirtileri Nelerdir?
- Vajinal kanamaların düzensiz olması,
- Anormal şekilde kanama gerçekleşmesi,
- Kanamanın çok yoğun olması ve adet döneminin olması gerekenden çok daha uzun sürmesi,
- Adet dönemi öncesinde çok yoğun ağrı ve kramplar hissedilmesi,
- Vajinada çok fazla miktarda akıntı,
- Cinsel ilişki sırasında kanama oluşması ya da şiddetli ağrı ortaya çıkması.
Rahim İçi Polip Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Tam olarak bu poliplere neden olan faktörler bilinmemektedir. Ancak bazı belirtiler sonucunda, tetikleyici unsurlar hakkında fikir yürütmek mümkün olabilmiştir.
- Östrojenin fazla artışı sonucunda polip oluşumu meydana geldiği düşünülmektedir.
- Özellikle meme kanseri teşhisi konan kişilerde patolojik olarak polip oluşumu gözlemlenmektedir.
- Doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesi olan doğum kontrol haplarının uzun süre boyunca kullanımı, kadının çok fazla doğum yapması ve fazla sigara kullanımı da polip oluşumunda etki sahibidir.
- Ülkemizde her iki kadından birinde polip oluşumuna rastlanmaktadır. Özellikle menopoz dönemine giren ancak kanaması devam eden kadınlarda da polip varlığı tespit edilmiştir.
Rahim İçi Poliplerde Teşhis ve Tedavi
Polip olup olmadığına yönelik tanının konması için ultrason cihazı ile inceleme yapılabilir. Genel olarak polip tespiti için şu yöntemler kullanılmaktadır:
1-)Serumlu Rahim İncelemesi (SİS)
Bu yöntem ile rahim içine ince bir kateter kullanılarak serum verilir ve bu esnada da ultrason cihazı ile rahim içi incelenmeye başlanır. Rahmin içinde arka ve ön rahim duvarları genel olarak yapışık konuma bulunduğu için sadece ultrason cihazı her zaman doğru sonuç alınması için yeterli olmayabilir. Serum verilerek rahim suyla doldurulduktan sonra, rahmin incelenmesi hem daha sağlıklı hem de daha kolay bir biçimde yapılabilir.
2-)Rahim Filmi (HSG)
Rahim filmi, poliplerin görüntülenmesinde etkili olan yöntemlerden bir tanesidir.
3-)Histeroskopi
En önemli polip tanı yöntemleri arasında yer alan histeroskopi, ucunda ışık bulunan bir kamera kullanılarak uygulanır. Bir tür endoskopi yöntemi olarak da nitelendirilebilir.
Poliplerin tespit edilme aşaması bittikten sonra, büyüklüklerine göre ve vücuda verdikleri zarara göre alınıp alınmaması gerektiğine hekimler tarafından karar verilir. Genel olarak oluşan polipler cerrahi müdahale ile alınmaktadır. Başlangıçta zararlı olmasa bile, zamanla büyüyen polipler sancı ve ağrıya yol açabileceği için tehlikeli olabilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.