Bilgi Yeriniz

Alçının Ayakta Kalma Süresi

19.03.2018
8.481
Alçının Ayakta Kalma Süresi

Ayak ya da bacakta ortaya çıkan kemik kırıklarında, alçılama, kullanılan en yaygın ve en eski yöntemlerden bir tanesidir. Genel olarak bu konuda merak edilen en önemli nokta, alçının ayakta kalma süresidir. Ancak bu durum, kırığın cinsine ve şiddetine göre değişiklik göstermektedir.

Alçı Ne Zaman Çıkarılır?

Genel olarak kırığın cinsi, alçının çıkarılma süresinde en etkili faktördür. Kırık parçalı bir kırık türü ise genel olarak alçı olması gerekenden daha uzun bir süre takılı olarak kalır. Normal derecede bir kırık için alçının çıkarılma zamanı, takıldığı zamandan ortalama üç ay sonrasıdır. Üç aylık süreç tamamlandığında, alçı çıkarılman önce röntgen cihazı ile kırığın kaynamış olup olmadığı detaylı bir biçimde doktor tarafından incelenir. Şayet kemikteki kaynama istenen seviyeye erişmiş ise alçı çıkarılabilir.

Kırıkların Kaynama Süresi

Kırıklarda kaynama süresi, genel itibariyle hangi bölgede meydana geldiğine ve kırık yapısına göre değişiklik göstermektedir. Özellikle eklem noktalarında ortaya çıkan kırıklarda kaynama çok daha uzun bir sürede gerçekleşebilir. Bu nedenle bu bölgelerde alçı uygulaması çok daha dikkat gerektirir. Ciddi eklem kırıklarında, alçı ile kapatılsa dahi kırığın kaynamama olasılığı vardır. Bu yüzden bu gibi kırıklarda doktor kontrolünün sürekli olarak sağlanması gerekir. Bu gibi kırıklarda 10 haftaya kadar alçının bölgede kalması gerekebilir.

Ayak bölgesinde, diz ile bilek arasındaki bölgedeki kırıklarda ise tedavi süreci 3 – 4 haftadır. Alçının çıkarılmasına yakın sürede, kişinin rastgele alçıyı çıkarması yapılan en önemli hatalardan bir tanesidir. Alçının çıkarılması, mutlaka bu alanda uzman bir kişi tarafından gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda kemiğin hatalı kaynamaması için kırıklı hasta doktorun talimat ve önerilerine birebir uymalıdır.

Kırılan Kemik Nasıl Anlaşılır?

  • İlk anda yoğun bir ağrı ve acı hissine ek olarak, kırık kemiğin olduğu uzvun hareket ettirilememesi, ciddi ve keskin kırık belirtileri olsa da, bazı kırıklar hiçbir şekilde ilk anda anlaşılamayabilmektedir. Özellikle travmatik durumlarda, olayın sıcağı ile anlaşılamayan kemik kırığı ya da çatlağı, bir süre sonra ciddi şekilde ağrıyacak ve kendini belli edecektir.
  • Kemik çatlaması, kemikte tek taraflı kırıktır. Genellikle kırık ve çatlak karıştırılabilmektedir. Ancak çatlak kemik tedavi edilmez ve çatlak bölge zorlanırsa, ciddi bir kırığa da dönüşebilir.
  • Özellikle ciddi darbe ya da düşme gibi yaralanmaya müsait durumlarda, bir bölgede ağrı söz konusu ise mutlaka en kısa sürede doktora gidilmesi gerekir. Kırık zamanında fark edilemezse bölgede şişlik, morarma ve çok şiddetli ağrı gibi belirtilerin görülmesi kaçınılmazdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.