Adet Kanamasının Normalden Uzun Sürmesi
Adet kanamasının miktarı ve süresinde, psikolojik ya da fiziksel nedenlerle değişiklikler meydana gelebilmektedir. Adet dönemi düzenli olarak devam eden kadınlarda, bu durum bir sorunun belirtisi olabilir. Sebep yalnızca stres de olabilir ancak nedenleri muhakkak araştırılmalıdır.
Uzun Süren Adet Kanaması Nedenleri Nelerdir?
- Yumurtalıklar işlevini kaybettiğinde, yumurtlama gerçekleşmediğinde, hormonsal düzensizlikler ortaya çıkar. Bu da adet kanamasında hem düzensizliklere hem de uzamaya yol açabilir.
- Yumurtalıklarda zaman içinde bazı sebeplerle oluşan kist ya da miyomlar, ağrılı ve uzun süren bir adet dönemi yaşanmasına neden olabilir.
- Rahimde oluşan ve genellikle de zararsız olan polipler, üreme dönemindeki kadınlarda ortaya çıkar. Ortaya çıkış sebebi ise hormon seviyesindeki artıştır. Polipler kanamanın uzun sürmesine sebep olabilir.
- Yaşı ilerleyen kadınlarda doğum gerçekleştiğinde, rahim içi, kas hücreleri arasına gömülür. Bu da kanamanın uzun sürmesine yol açar. Buna “adenomyosis” adı verilir.
- Kadın hastalıkları, özellikle rahim içinde oluşan kanser, kanamaların hem uzun sürmesine, hem de bu dönemde çok sancı çekilmesine neden olur.
- Kadınlarda, hormonsal düzensizliklerin meydana gelmesi, rahmin iç tabakasında kalınlaşmaya yol açar. Bu da adet döneminin daha uzun sürmesine neden olur. Hormonsal dengesizlik ortadan kalktığında, bu sorun da ortadan kalkacaktır.
Uzun Adet Dönemi Nasıl Anlaşılır?
Normal şartlarda yetişkin bir kadının adet süresi altı – yedi güne kadar devam edebilmektedir. Adet döneminde normalden daha uzun süre kanama devam ettiğinde bir haftayı geçmesine rağmen kanama sürdüğünde, adet döneminin uzadığı anlaşılır. Gün içinde 5 pedden daha fazlasına ihtiyaç duyulması da kanamanın çok fazla olduğu anlamına gelmektedir. Kanama miktarı çok fazla değilse, bir haftaya kadar uzama söz konusu değildir. Adet döneminin çok fazla uzaması halinde anemi sorunu ortaya çıkabilmektedir.
Uzun Adet Dönemi Belirtileri Nelerdir?
Kanamanın uzun süre devam etmesinin yanı sıra, bazı belirtiler durumun riskli olduğu anlamına gelir. Bu belirtiler şöyle sıralanabilir:
- Kanamanın sıvı değil parça ya da pıhtı biçiminde gelmesi,
- Nefes darlığı meydana gelmesi,
- Halsizlik ve yorgunluk hissi,
- Adet kanaması devam ettiği süre boyunca kasıklarda hissedilen şiddetli ağrı.
Uzun Adet Döneminde Tedavi Gerekir mi?
Kişi bedensel olarak bir sorun hissetmiyor ve ağrılar çok uzun süre boyunda değil de normal seyrinde devam ediyorsa, kişinin yılda minimum 1 defa jinekolojik muayeneden geçmesi önerilir. Ancak şikayetler çok fazla ise mutlaka en yakın zamanda doktora gidilmelidir. Polip ya da miyomlar nedeniyle uzun süre devam eden adet dönemi için tedavi seçenekleri mevcuttur. Uzun adet döneminde temel neden rahimde kanser oluşumu ise erken teşhis edilmesi, tedavinin işe yaraması bakımından oldukça önemlidir.
Henüz yorum yapılmamış.