Bilgi Yeriniz

Buruna Darbe ve Şişlik

07.04.2018
7.609
Buruna Darbe ve Şişlik

Burun, oldukça hassas bir yapıya sahip olup, kıkırdak doku ve kemiklerden oluşmuştur. Koku ve soluk alıp vermeyi sağlayan bir organ olan burun, yaşamın devamı için olmazsa olmaz organlardan bir tanesidir. Burun bölgesinde alınan bir darbe sonucu oluşan şişlik, nefes almayı güçleştirebileceği gibi ağrı oluşması sonucunda günlük hayatı da olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Burunda Şişlik Oluşumu

Alınan travmatik darbeler sonucunda burun kemiğinde kırık ya da çatlak oluşumu meydana gelebilir. Şişlik oluşması genel olarak burun bölgesinde bir hasara işaret etmektedir. Genel olarak spor aktiviteleri ile uğraşan kişilerde, bunun yanı sıra ciddi bir burun darbesi alan, burnunu bir yere çarpan kişilerde de şişlik meydana gelebilmektedir. Burunda travma ya da düşme gibi nedenlerle ortaya çıkan;

  • Burun kanaması,
  • Burun ve çevresinde morluk oluşumu,
  • Nefes alıp vermede güçlük,
  • Burnun yamuk bir görünüm alması gibi durumlar, burunda kırık olduğunun göstergesidir. Bu nedenle de acilen önlem alınmalı ve mutlaka tedaviye başlanmalıdır.

Kişinin burun bölgesine aldığı darbe sonrasında bilinç kaybı, göz kararması, denge kaybı ya da baş ağrısı gibi durumlar da ortaya çıkmış ise, burundaki hasar ciddi bir hayati risk taşıdığından en kısa zamanda müdahale edilmesi şarttır.

Burunda Hasar Nedenleri Nelerdir?

  • Dövüş sporları ile ilgilenen kişilerde burun kırığı ya da burun kemiği hasarı söz konusu olabilmektedir.
  • Yürüme eylemi esnasında farkında olmadan bir yere (direk, tabela ya da duvar gibi) çarpmak, ciddi burun kemiği hasarına ve şişkinliğe neden olabilir.
  • Kişinin yere düşmesi ve burnun zemine sert bir biçimde çarpması sonucunda burun kanaması ve ağrı sorunu ortaya çıkabilir.
  • Trafik kazalarında burnun araç ön bölgesine çarpması da ciddi bir travma nedeni olup, burun kırılmasına ve burunda şişkinlik oluşmasına yol açabilir.

Burunda Hasar Tedavi Süreci

Burun bölgesindeki şişkinlik çok fazla değilse ve kişinin soluk alıp vermesinde çok fazla etki yaratmıyorsa, ciddi bir durumun söz konusu olmadığı yönünde bir değerlendirme yapılabilir. Hafif bir ağrı ve şişlik oluşması halinde buz kompresi yapmak şişliğin geçmesini ve ağrı hissinin azalmasını sağlayacaktır.

Bahsi geçen kırık belirtileri mutlaka dikkate alınmalıdır. İlk gün olayın sıcağı ile burun kırığı anlaşılamayabilir. Ancak şişlik gittikçe artıyor ve ağrı hissi de gittikçe güçleniyor ise burun bölgesinde kırık oluşmuş olması muhtemeldir. Kırık tedavisinde ilk yardım amacıyla bazı adımlar uygulanabilir.

Burunda kanama ve şişlik bir arada ortaya çıkmış ise baş bölgesi öne doğru eğilir ve bu sayede boğaza kan dolması engellenebilir. Kan akışının azalmasını müteakiben mutlaka bölgeye soğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamaya 20 dakika kadar devam edildikten sonra hemen doktora gidilmelidir. Burna baskı yapılması ya da başın arkaya doğru eğilmesi ciddi sorunlara yol açabilir. Estetik cerrahi doktorları tarafından gerekli işlemler hastane ortamında uygulanmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.