Bilgi Yeriniz

Kravat Nasıl Temizlenir?

14.06.2018
2.465
Kravat Nasıl Temizlenir?

Kravat, özel günlerde, yemek davetlerinde sıklıkla kıyafetlerin ve takım elbiselerin tamamlayıcısı olarak kullanılmaktadır. Özellikle bazı kravat türleri ipek kumaştan yapıldıkları için bunların temizlenmesi oldukça yorucu olabilmektedir. Yine de ipek kravatların temizliği bazı yöntemlerle güzel bir biçimde yapılabilmektedir.

Kravat Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

  • Kravat temizliğinde beyaz sabun kullanımı idealdir. Beyaz sabun doğal bir sabundur ve bu nedenle de kravat üzerinde oluşan lekelerin çıkarılmasında kullanılabilir. Kravata zarar vermemesi de tercih nedenidir. Bu işlemde ilk olarak beyaz sabun köpürtülür ve bir miktar su bir leğenin içine konur. Sabunun köpüğü kravata iyice yedirilir ve kravatın köpüğü emmesi beklenir. Eğer kravat çok kirli bir surumda ise bir 10 – 15 dakika kadar köpüklü halde beklemesi, daha kolay temizlenmesini sağlayacaktır. Musluğun altında kravat tüm sabunundan arınacak şekilde durulanır ve kravat çok sert bir biçimde sıkılmaz, bu, yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Eğer mümkünse durulama işlemi sonrasında kravat, havlu gibi emici bir bez üzerine serilerek kurutulmalıdır.
  • Kravat temizliğinde kullanılabilecek bir başka malzeme de çamaşır deterjanıdır. Ancak kullanılacak olan deterjan iyi seçilmelidir, aksi halde kravat bozulabilir. Bir leğenin içine, uygun özelliklere sahip olan çamaşır deterjanı eklenir, ardından leğene bir miktar da ılık su eklenerek deterjanın köpürmesi sağlanır. Bu aşamada kullanılan suyun çok sıcak olmaması son derece önemlidir, kravatta bozulmalara neden olabilir. Ilık su içinde köpürtülmüş olan deterjana kravat konur ve hafif hareketlerle yıkanır. Yağ lekeleri ya da yoğun şekilde kirli olan kravatlar bu karışımda bir süre bekletildiği takdirde çok daha memnun edici sonuçlar alınacaktır. Durulama işlemi yine suyun altında yapılmalıdır. Daha sonra kravat uygun bir yere asılır ve suyunun süzülmesi sağlanır.

Kravat Temizleme Önerileri

  • Kravat üzerinde oluşan lekelerin temizlenmesi için fırça da kullanılabilir, eski bir diş fırçası bu işlem için yeterli olacaktır.
  • Kuru temizlemede kullanılan sıvı solüsyon da kravatın en iyi şekilde temizlenmesini sağlayacaktır. Bunun için kravat bu solüsyonun içinde az bir süre bekletilir, daha sonra gölge bir alanda kravatın havalandırılması sağlanmalıdır.
  • Kravatlar genel olarak yıkanabilir özelliktedir ancak yıkama talimatlarına çok dikkat edilmesi gerekir. Dikkatli yıkanması halinde yapısal bir bozukluk söz konusu olmayacaktır.
  • Kravatın yıkandıktan sonra, bazı durumlarda iyi bir biçimde ütülenmesi de gerekebilir. Bunun için kravat önce ellerle düzleştirilerek şekillendirilmelidir. Eğer bir yerinde sökük vs. bir durum mevcut ise bu bölgeler güzelce tamir edilmelidir. Daha sonra çok yüksek ısıda olmayan buharlı bir ütü ile ütüleme işlemi yapılabilir. Kravat ütü ile parlayan bir kumaş türüne sahip ise üzerine ince bir bez serilerek ütülenmesi tavsiye edilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.