Bilgi Yeriniz

İçmek İçin Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

08.05.2018
6.324
İçmek İçin Turşu Suyu Nasıl Yapılır?

Turşu suyu bağışıklık sistemini güçlendiren ve kişiyi hastalıklara karşı koruyan sağlık deposu bir içecektir. Genellikle hazırlanan turşuların suları tüketilmekte ise de, özel olarak içimlik turşu suyu hazırlamak da elbette ki mümkündür. Bunun için malzemelerin bir araya getirilmesi ve talimatlar doğrultusunda hazırlanması yeterli olacaktır.

İçmek İçin Turşu Suyu Nasıl Hazırlanır?

Malzemeler:

Malzemeler, damak tadına göre değişiklik gösterebilir. Burada verilmekte olan turşu suyu tarifi, genel olarak zengin bir malzeme listesine sahip olup, tercih doğrultusunda bazı malzemeleri çıkarılabilir. Aynı şekilde ölçülerde de arzu edildiği gibi değişiklik yapılabilir.

  • 1 demet maydanoz, 1 adet lahana, yarım kilo turşuluk biber,
  • Birer kilo havuç, kelek, acur, sert domates, yeşil ve kırmızı kaypa biber,
  • Üç baş temizlenmiş sarımsak,
  • 1.5 kilo kornişon,
  • Kaya tuzu,
  • Sirke, şeker, limon tuzu,
  • İsteğe bağlı olarak nohut.

Bu malzemelerle hazırlanan bu içimlik turşu suyu susuz olarak hazırlanmakta olup, malzemelerin kendi suları ile ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle de bir içimliktir.

Turşunun Hazırlanışı:

  • Bekleme süresi arttıkça lezzeti de artan turşunun hazırlanabilmesi için ilk olarak büyük boy bir leğen hazırlanır, lahana dörde bölünür ve sert kısmı ayrılır. Geri kalan yapraklar doğranır ve leğene konduktan sonra üzerine 1-2 kaşık kaya tuzu eklenerek karıştırılır. Domates ve kelekler de istenen büyüklükte küpler halinde doğranır ve leğene eklenir. Havuçlar halka halka biçimde ve acurlar dik olarak iki parmak kalınlığında doğranır. Kaypa biberler ve kornişonlar ise dilimlenir.
  • Maydanoz demetinin sapları koparılarak leğene atılır ve son olarak hazırlanan ve kabukları soyulan sarımsaklar da leğene eklenerek bütün malzemelerin iyice karışmaları sağlanır. Tuz miktarının normalde olması gerekenden daha tuzlu olması gerekmektedir.
  • Karıştırılan malzemelere su eklenmez, yalnızca sirke eklenir. Ortalama 1 litre sirke yeterli olacaktır. Ardından bir yemek kaşığı limon tuzu ile isteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı karabiber eklenerek malzemeler yeniden karıştırılır.
  • İyice karıştırıldıktan sonra leğenin üzeri kapatılarak bir gece dinlenmeye bırakılır. Birkaç saatte bir kaşık kullanılarak karıştırılması gerekir. Ertesi gün tuzu kontrol edilmelidir, sebzeler tuzu büyük oranda içine çekecek ve bu nedenle de sularını salacaktır.
  • Leğendeki bütün malzemeler bidona iyice sıkıştırılarak ve bastırılarak doldurulur. Ekşime süresinin kısaltılması için bidonun dibine 10 – 15 tane nohut da eklenebilir. Malzemelerden sonra bıraktıkları su da bidona eklenir. Suyu az gelirse tuzlu su hazırlanarak ağzına kadar doldurulabilir. Ortalama 15 gün içinde turşu hazır olacaktır. Bekletilen yerin hem serin hem de karanlık bir yer olmalıdır. Bir ay sonunda turşu iyice lezzetlenmiş ve yemeye hazır hale gelir.

Hazırlanan turşunun suyu, sebzelerin kendi suyu olduğu için sağlıklı ve son derece lezzetli olacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.