Bilgi Yeriniz

Su İçince Neden Terliyorum?

18.06.2018
2.807
Su İçince Neden Terliyorum?

Suyun hayatımızdaki rolü çok büyüktür. İnsan vücudunun 3/4′ ünü su oluşturur. Yararlı olduğu bilinip, çok fazla tüketildiğinde ise yarar zarara dönüşür. Bu nedenle sağlık açısından vücudun ihtiyacı kadar tüketilmesi gereklidir. Zayıflamaya yardımcı olduğu için bu ihtiyaç dışında kalan zamanlarda da tüketilmek istenebilir. Fakat içtiğiniz şu 2.5 litreyi geçmemelidir. Çünkü çok fazla içilen su, bedenden terleme ve idrar yolu ile atılır. Konuya direkt dahil olan böbreklerinizde de eğer bir rahatsızlık var ise fazladan yorulmalarına sebep olur.

Yaz aylarında, serinlemek için soğuk su içme yanılgısına kapılırız. Fakat soğuk su aslında vücudu serinletmez. Hatta terlemesine yol açar. Vücudun ısısı ile içilen suyun ısısı aynı olmadığı zamanlarda mide kendini içilen suyun ısısının yüksekliğine göre ayarlar. Midenin bu tarz reaksiyonları da bedeni terletebilir. Çayın harareti alması da aynı şekilde açıklanabilir.

Terleme Nedir?

Vücutta ısı kontrolünü sağlamak için gerçekleşen fizyolojik bir olaydır. Bu olay derinin altındaki ter bezlerinin çalışması veya tuzlu bir salgının salgılanması ile gerçekleşir. Spor yaparken, çok sıcak veya nemli ortamlarda bulunurken terleme çok normaldir.

Hiçbir aktivite yapmadan durup dururken gerçekleşiyor ise hiperhidrozis(aşırı terleme) rahatsızlığınız olabilir. Kan şekeri düşüklüğü ve tiroid aşırılığı da aşırı terlemeye sebep olabilir. Şayet, vücudunuzda aşırı terleme olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda bir doktordan yardım almalısınız.

Hangi Durumlarda Terleme Görülür?

  • Duygu değişikliği(stres, heyecan, utanma vs…),
  • Çok sıcak havalar,
  • Çok soğuk içecekler tüketmek,
  • Vücut ısısının yükselmesi(Ateşlenmek) gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak terleriz.

Terleme Nasıl Önlenir?

Tam anlamıyla terleme önlenemez. Eğer hiç terlenmiyorsa da sağlıklı değildir. Fakat bazı noktalara dikkat edilirse daha az görülür. Bu noktalar:

1-)Ortamın Isısını Ayarlamak

Bulunduğunuz ortamı havalandırmalı, çok soğuk olmayacak şekilde serin hale getirmelisiniz.

2-)Çok Fiziksel Hareketlerden Kaçınmak

Spor veya herhangi bir fiziksel hareketlilik vücudun ısısını arttırır. Bu da terlemeye sebep olur.

3-)Pamuklu veya Yünlü Kıyafetler Giymek

Gündelik hayatta her zaman kullandığımız ayakkabılar ve giysiler bu noktada çok önemlidir. Kıyafetlerde sentetik kumaşlar terlemeye sebep olur. Kullandığımız ayakkabılar günlük değiştirilmeli, havalandırılmalıdır.

4-)Yiyeceklere/İçeceklere Dikkat Etmek

Sıvı tüketimi önemlidir. Fakat sadece içeceklere değil, yiyeceklerin türüne de dikkat edilmelidir. Çok baharatlı, acılı, ekşi yiyecekler tüketmek terlemeyi arttırır.

5-)Deodorant-Roll On Stick Kullanılabilir

Koltuk altı terlemesi için deodorant veya stick kullanılabilir. Ek olarak bebek pudrası da daha az terlemeyi sağlar.

6-)Fazla Kilolardan Kurtulmak

Kilo problemi olan kişilerde terleme daha çok görülür. Bu nedenle, sağlıklı kilo kaybı yaşandığında terlemenin de daha az görüldüğü gözlenecektir.

Bütün bunlar dışında alternatif olarak doğal yolları tercih etmek istiyorsanız elma sirkesi ve adaçayı size yardımcı olacaktır. Peki nasıl?

  • Ada Çayı: Her gün bir bardak ada çayının içilmesi, terlemeyi azalttığı söyleniyor.
  • Elma Sirkesi: Doğal elma sirkesini koltuk altlarınıza sürün. 5 veya 10 dakika sonrasında su ile durulamanız, gün içerisinde terlemeyi azaltacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.