İstiridye Mantarı Nasıl Saklanır?
İstiridye mantarı, oldukça faydalı bir mantar türüdür. Kanser tedavisinde hastanın enfeksiyon kapmasını önlemesinin yanı sıra, bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Protein bakımından da zengin olan istiridye mantarı, kırmızı etten iki kat daha fazla protein barındırmakta olup, vejetaryen beslenen kişiler için oldukça leziz bir seçenektir.
Ülkemizde Avrupa’ya göre iki katı daha fazla üretilebilen istiridye mantarı, oldukça yararlıdır ancak mantar zehirlenmelerinden dolayı bireylerin tedirgin olmasına ve tüketiminin azalmasına yol açmaktadır. Zehirlenme gibi olumsuz durumlara maruz kalınmaması bakımından, bu tip mantarların nasıl saklanması gerektiği iyi bilinmeli ve muhafaza koşuları sağlanmalıdır.
İstiridye Mantarı Nasıl Muhafaza Edilir?
İstiridye mantarının muhafazası için yaygın olarak kullanılan iki farklı yöntem bulunmaktadır.
- Mantarların uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için kese kağıdı kullanılabilmektedir. Mantarlar kese kağıdına konduktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Daha uzun süre muhafaza için ise derin dondurucu ve buzlukta bekletilmesi de uygundur. Bunun için ilk olarak mantarlar kese kağıdının içine konur ve kese kağıdının açık kısmı tam olarak hava almayacak biçimde kapatılır. Bu yöntemde buzdolabında mantarlar 9 güne kadar saklanabilir.
- Bir başka saklama yöntemi olarak karton da kullanılabilmektedir. Bunun için istiridye mantarları sırayla karton kutunun içine dizilir ve temas etmemeleri sağlanır. Bu şekilde saklanan mantarlar 10 gün boyunca tüketilebilir.
İstiridye Mantarını Saklarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- İstiridye mantarlarının saklanması gereken ısı, 2 ve 4 derece arasıdır. Oda sıcaklığında beklemesi halinde 24 saat geçtikten sonra tüketilmesi zehirlenmelere yol açabilir. İstiridye mantarı genel olarak sonbaharda yetişir ancak kışın tüketmek istenebilir. Bunun için uygun biçimde saklanması gerekmektedir. Konserve, turşu yapılarak ya da derin dondurucuya atılarak da kışın tüketilmesi mümkündür. Fakat çabuk bozulabileceği kesinlikle unutulmamalıdır.
- Satın alınırken, plastik kaplar içinde olanlardan ziyade, kese kağıdı içinde satılanlar tercih edilmelidir. Plastik kap, zaten kolaylıkla bozulabilen mantarın ömrünün çok daha kısa olmasına yol açacaktır. Satın alındıktan sonra buzdolabında muhafaza edilirse ve paketi açılmamış durumda kalırsa, 9 güne kadar bekleyebilen istiridye mantarı, paketi açıldıktan sonra maksimum 4 gün içinde tüketilmelidir. Bozulan mantar, ilk olarak sağ kısmından kendini belli eder. Aynı zamanda şapka kısmının kenarlarının kararmaya başlaması da bir başka bozulma belirtisidir.
- İstiridye mantarı, tüketilebilen mantar türleri arasında en uzun süre bozulmadan kalan mantar türlerinden bir tanesidir. Yetişme koşulları bakımından da çok nazlı olmayan bu mantar türü, her çeşit yemekte de leziz bir sunum yaratma olanağı sunar. Ömrü kısa süreli olduğu için tüketimi esnasında çok dikkatli olunmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.