Bilgi Yeriniz

Deride Oluşan Sivilce Şeklinde Kızarıklıklar

15.03.2018
8.574
Deride Oluşan Sivilce Şeklinde Kızarıklıklar

Kimi zaman deri üzerinde, vücudun herhangi bir kısmında sivilceye benzeyen ancak sivilce olmayan kızarıklıklar meydana gelir. Sağlık açısında zararlı olmayan bu oluşumlar, kişiyi fiziksel görünüm açısında rahatsız edebilmektedir. Bazı durumlarda bu kızarıklıklar yanma veya kaşıntıya neden olabilmektedir.

Derideki Kızarıklıkların Nedenleri Nelerdir?

Bahsi geçen kızarıklıkların oluşum nedenleri şöyle sıralanabilir:

1-)Kurdeşen Hastalığı

Ciltte alerjik olarak meydana gelen kurdeşen, kabartı ve kaşıntı hissine yol açan bir durumdur. Vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Bazen birkaç dakika içinde geçip ardından yeniden meydana da gelebilir. Aylar boyunca bu durumun devam ettiği gözlemlenebilir.

Kurdeşen oluşumunda tüketilen gıdaların, kullanılan ilaçların ve alerjen maddeler etkili ve tetikleyici olabilmektedir. Aynı zamanda solunum yolları enfeksiyonunun bir tepkimesi olarak kurdeşen meydana gelebilir.

2-)Zona Hastalığı

Genel olarak bu rahatsızlıkta vücutta çıkan kızarıklıklar ve kabartılar, sivilce ile görüntü olarak oldukça benzer. Genel olarak sırt bölgesinde ortaya çıkan zona, bedenin diğer kısımlarında da oluşabilmektedir. Krem ve ilaç tedavisi, bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılan yöntemlerdir. Tedavi süreci sonrasında, kişinin yaşına bağlı olarak hızlı ya da oldukça yavaş bir ilerleme süreci söz konusu olur.

3-)Rosacea Hastalığı

Tıp dilinde Rosacea kırmızı yüz hastalığı olarak bilinen bu hastalık, yüzde bulunan tüm kısımlarda; yanaklarda, burunda, çenede ya da gözlerde kızarıklık olarak kendini gösterebilir. Yüz derisinde damarlar oldukça belirgin bir hale bürünür ve pembeleşme de görülebilir. Aynı zamanda deri kalınlaşması ile birleştiğinde, ortaya çıkan kızarıklıklar irin dolu sivilcelere dönüşebilir.

Bu rahatsızlığın tedavisinde genel olarak ilaçlar ve lazer yöntemi kullanılmaktadır. Belirtileri, şişkinlik ve kızarıklığa bağlı olarak yüzde hassasiyet ile ortaya çıkan bu rahatsızlık, yetişkin aknesi olarak da ifade edilmektedir. Genellikle yüzde meydana geliyor olsa da, kırmızı yüz rahatsızlığı bazı kişilerde göğüs bölgesinde de ortaya çıkabilmektedir. Kişinin mutlaka dermatoloji uzmanına muayene olması ve tedavi alması gerekmektedir.

En Yaygın Nedenler

Her kesimden ve her yaştan insanda ortaya çıkan sedef ve egzama hastalıkları da yüz bölgesinde kızarıklık ve kabartılara neden olabilmektedir. Sedef hastalığı daha çok kafa derisi ve eklem bölgelerinde ilk olarak ortaya çıkmaktadır. Aynı şekilde sırtta da sedefe rastlanabilir. Sedef hastalığında kesin olarak iyileşme sağlanamıyor olsa da, çeşitli ilaç ve lazer uygulamaları ile bir miktar da olsa iyileşme söz konusu olabilmektedir.

Egzama ise ciltte kuruma ve pullanma ile birlikte kaşıntı ve kızarıklık belirtileri ile kendini gösterir. Özellikle çevresel faktörler, bu hastalığın oluşmasında etkilidir. Çevresel faktörler kadar stres de önemli bir egzama nedenidir. Ağız yoluyla kullanılan ilaçlar ve yine lazer tedavisi ile iyileşme sağlanabilmektedir.

Ciltteki Kızarıklıklar Nasıl Geçer?

Deride meydana gelen kızarıklıkların tedavisi altında yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterebilir. Bu yüzden ilk olarak neden saptanmalı ardından tedavi sürecine başlanmalıdır. Konuyla ilgili muhakkak sağlık kuruluşuna danışılmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.