Bilgi Yeriniz

Yataktaki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

30.03.2018
7.906
Yataktaki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

Kullanım süresi uzun olan yataklarda, bir süre sonra bölgesel olarak sararmalar ve lekelenmeler meydana gelebilmektedir. Bunun temel nedeni, yatağı kullanan kişilerin geceleri terlemesi ya da yatağın nem çekmesi olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda idrar kaçırma sorunu olan çocukların yataklarında da sararma sorunu ile sıklıkla karşılaşılabilmektedir.

Yatakta meydana gelen sararmanın temizlenmesi zahmetli ve yorucu olabilmektedir. Bu nedenle püf noktaların bilinmesi hem çok fazla yorulmanızı önleyecek hem de zamandan tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Yatağın Korunması Önemlidir

Yatağın temizlenmesinden ziyade, kirlenmesinin engellenmesi önemlidir. Bunun için yapılması gereken en önemli şey yatak satın alındığında, üzerine bir koruyucu kılıfın da alınmasıdır. Aynı zamanda, yatarken kullanılan nevresimlerin maksimum iki haftada bir değiştirilmesi de sararmaların önlenmesinde etkili olacaktır.

Sararmaların tamamen yok olması için derinlemesine bir temizlik yapılması şarttır. Ancak bu temizlik esnasında illa kimyasal ürünlerin kullanılması gerekmez. Bazı doğal yöntemler de yatak temizliğinde işe yaramaktadır.

Yatak Temizleme Yöntemleri Nelerdir?

  • Limon, doğal temizlik ürünlerinin başında gelir. Kendinden asitli bir yapıya sahip olması, lekelerin çıkarılmasında etkili olmasını sağlamaktadır. Limon ile yatak temizliği yapılırken; birkaç tane limon, bir sprey kutusuna konur, bunun üzerine biraz da su eklenir. Daha sonra bu limonlu su karışımı, sprey yardımıyla lekeli veya sararan bölgelerin üzerine püskürtülür. Bir süre beklendikten sonra ılık suda yıkanan bir bez ile durulama işlemi gerçekleştirilir.
  • Yatak temizliğinde kullanılabilecek bir başka yöntem de karbonattır. Bu malzemenin kullanımındaki püf nokta, suyun az eklenmesidir. Yani hazırlanan karbonat ve su karışımı daha çok macun kıvamında olmalıdır. Bu macun, yataktaki sararmış bölümlere sürülür ve beklenir. Bekleme süresi arttıkça temizlenme oranı da artacaktır. Bekleme süresinin sonunda, ılık suda yıkanmış bez kullanılarak, karbonatlı bölgeler durulanır.
  • Eczaneden satın alınabilecek olan oksijenli su da, leke çıkarma işleminde kullanılan bir yöntemdir. Pamuk üzerine dökülen oksijenli su, sararan kısımlara sürülür veya oksijenli suya çok az su eklenerek doğrudan leke üzerine de püskürtülebilir. Sürme ya da püskürtme işlemi sonrasında bir süre beklenir ve kuru bir bez yardımıyla yataktaki nemin fazlası alınır.
  • Bulaşık deterjanı da leke çıkarmada kullanılabilir. Bir kaba konan bulaşık deterjanının üzerine ılık su eklenir, iyice köpürtülür ve pamuklu bir bez bu karışımda ıslatılır. Bu bez kullanılarak sararan kısımlar silinir.

Bu yöntemlerin hepsi, yataktaki lekelerin çıkarılmasında önemli ölçüde etkilidir. Ancak temizlik işlemi sonrasında yatağın kurutulması ve havalandırılması son derece önemlidir. Aksi halde yatağın içinde nemden dolayı küflenme ve koku meydana gelebilir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.