Bilgi Yeriniz

Yanakta Siyah Nokta

24.04.2018
3.145
Yanakta Siyah Nokta

Yüzümüz, iletişim halindeyken vücudumuzun en çok kullandığımız ve en çok dikkat çeken yeridir. Pürüzsüz bir cilt çocuktan yaşlıya hepimizin hayalidir. Cildimizi temiz, pürüzsüz ve güzel bir görünümde tutmak için toniklerle, yüz yıkama jelleriyle, peelinglerle bakım yaparız. Fakat kimi zaman, düzenli bakım bile yüzde siyah nokta oluşumuna engel olamayacaktır.

Siyah Noktalar Neden/ Nasıl Oluşur?

Siyah noktalar diğer bir isimle komedonlar, bir cilt rahatsızlığıdır, deri hasarıdır. Cilt derisinin altındaki yağ bezelerinin ürettikleri yağı, ciltteki gözeneklerden dışarı atmaları gerekir. Kimi zaman vücudumuzda meydana gelen hormonal değişiklikler de daha fazla yağ birikmesine sebep olur. Örneğin, ergenlik çağındaki hormonal değişiklikler.

Siyah noktaların tek sebebi tabiki yağ değildir. Yüzümüz, ellerimizle gün içinde en çok temas ettiğimiz bölgemizdir. Dolayısıyla, ellerimizden cildimize bulaşan kir ve yağın birleşmesi ve cildimizin bunları deri üstüne atamaması durumunda siyah noktalar oluşur. Siyah noktalar, sivilcelerin başlangıç halleridir. Gerekli temizlik ve bakım yapılmadığı takdirde siyah noktalar, iltihaplı sivilcelere dönüşecektir.

Siyah Noktalar Daha Çok Hangi Durumlarda Oluşur?

  • Aşırı Pigmentasyon: Cildin belirli bir bölgedine oluşan bir hasar veya darbe sonucu oluşur. Cilt bu durumda aşırı melanin üretir. Melanin ise insanın saçına, gözüne, derisine renk veren pigmenttir. Bu pigment fazla üretildiğinde, ciltteki hasarlı bölgenin koyulaşmasına sebebiyet verir. Siyah noktaların daha çok oluşması da mümkündür.
  • Güneş Işığına Fazla Maruz Kalmak: Cildimiz fazla güneş ışığına maruz kaldığında, ultraviyole ışınlarından korunabilmek için tekrar melanin üretimini arttıracaktır ve tekrar siyah nokta oluşumuna sebep olacaktır.
  • Deri Bozuklukları: Yaşlanmayla birlikte bazı hücrelerin yenilenememesi durumunda bölgesel siyah noktalar oluşacaktır.
  • Karaciğer Hasarı: Cilt lekeleri, karaciğer hasarından da doğmuş olabilir. Karaciğerin hasar alması durumunda vücut, hücreleri ve toksinleri ayıramıyordur.
  • Sivilce İzleri: Yolunmuş, dokunulmuş sivilceler ve ciltteki kesik, çizik izleri kolay geçmeyen lekelerdendir ve o bölgelerde hücre yenilenmesi zaman alabileceğinden, siyah nokta oluşumuna uygun bölgelerdir.
  • Aşırı terleme,
  • Regl dönemleri.

Siyah Noktalardan Nasıl Korunuruz veya Kurtulabiliriz?

Ciltteki siyah noktaları tırnak, kalem ve başka araçlar yardımıyla sıkmak iltihabını çıkarmaktan çok, cilde zarar verecektir ve kalırlı hasarlar, lekeler oluşturabilecektir. Tırnakla siyah noktayı sıkmaktansa, günlük cilt temizliğine dikkat etmek daha faydalı ve uzun süreli bir sonuç sağlayacaktır. Cilt temizlik ürünlerini de önce cilt tipinizi öğrenip ona göre almanız gerekmektedir. Cildi siyah noktalardan arındırmak için yapabileceğimiz yöntemlerden birkaçı şöyledir:

  • Güneş kremi kullanmak: Güneş kremi kullanımı, ultraviyole ışınların direkt olarak derimize işlememesi için kullanılan cilt ürünleridir. Yaz, kış farketmeksizin güneş kremi kullanımı, cildin kendini güneşten koruması için fazla melanin üretmesine engel olacaktır.
  • C vitamini tüketmek: C vitamini tüketimi de vücuttaki melanin salgılamasını düşürecektir. Böylelikle siyah nokta olasılığı da düşmektedir.
  • E vitamini desteği: E vitamini, içindeki antioksidanlar sayesinde ciltte sivilce, siyah nokta ve leke oluşumunu en aza indirmektedir. E vitaminini cilde ister kapsül şeklinde satın alarak, ister içeriğinde E vitamini bulunduran kremleri kullanarak uygulayabilirsiniz.
  • Buhar banyosu: Grip, nezle, burun tıkanıklığı gibi durumlarda da kullanılan buhar banyosu, ciltteki gözeneklerin genişlemesini sağlar ve bu durumda siyah noktalar daha kolay temizlenebilir hale gelir. Bir kaba koyacağınız sıcak suya yüzünüzü yaklaştırıp, kafanızı ve o kabı örtecek şekilde bir örtü örttüğünüzde, sıcak suyun buharı cildinizi arındıracak ve temizlenmeye daha kolay hale getirecektir. Aynı şekilde sıcak bir duş sonrasında da yumuşayan cilt ve genişleyen gözenekler, bir kulak pamuğu yardımıyla siyah noktaların iltihabının alınabilir olmasını sağlayacaktır.
  • Jel temizleyici kullanmak: Sabun kullanımı, siyah nokta yayılımı ve oluşumunu daha çok arttırabilirken, jel temizleyiciler azaltmaktadır. Günlük kullanımda daha sağlıklı bir etki göstereceklerdir. Jelle temizlikten sonra yüzü ılık suyla yıkamak gerekir.
  • Süt: Bir pamuk yardımıyla sütü yüze bolca dağıtmak ve ciltte 8-10 dakika bekletmek iyi gelecektir. Jel ile temizlik gibi bu yöntem de günlük kullanımda daha çok etki gösterecektir ve ardından yüzü ılık suyla yıkamayı gerektirir.
  • Aloe vera: Diğer bir mucizevi bitki olan aloe vera, ciltteki siyah noktaları kusturmayı sağlayacaktır. Bu işlemden sonra yüzü ılık suyla yıkamak gerekir.
  • Jilet yerine tıraş makinesi kullanımı: Cildi sivilceli veya lekeli olan erkeklerin daha fazla siyah nokta/sivilce yaymamak için tıraş makinesi kullanması gerekir. Ve yüzlerini her yıkamadan sonra nemlendirici kremlerle nemlendirmelidirler.
  • Tonik: Tonik kullanımı günlük kullanımda etkili olacaktır.

Siyah Nokta Maskeleri Nelerdir?

Siyah noktalardan korunmak için yapabileceğiniz birkaç maske tarifi de şöyledir:

  • Bal ve Esmer Şeker Maskesi: 1 yemek kaşığı bal ve 1 yemek kaşığı esmer şeker güzelce karıştırılır. Peeling kıvamında bir maske oluşacaktır. Bu maskeyi cildinize ovalayarak uygular ve haftada/2 haftada bir kullanırsanız, bebeksi ve pürüzsüz bir cilde sahip olacaksınızdır. Ayrıca bal ve esmer şeker maskesi vücudun diğer bölümlerinde de kullanılabilir.
  • Limon Suyu: Çekirdeklerinin ayrıldığı limon sıkılır ve suyu ciltteki siyah noktaların üzerine sürülüp 15 dakika beklenir. Sonrasında, elleriniz temizken parmaklarınızla siyah noktaların üzerine basarak yüzünüzü ılık suyla yıkamanız gerekir.
  • Yumurta Akı ve Kağıt Havlu: Bir yumurtayı kırın, sarısını ve akını ayırın. Maske için gerekli olan kısım yumurtanın akıdır. Yumurtanın akını iyice çırptıktan sonra yüzümüze ovalayarak uygularız ve sonrasında yüze kağıt havlular yapıştırırız. Kağıt havlular yumurta akını emdiği takdirde, bir kat daha yumurta akı sürülebilir. Gözlerinize temas etmemesine dikkat ediniz. Maske tamamen kuruduktan sonra kağıt havluları çekerek çıkarırız ve yüzümüzü ılık suyla yıkayabiliriz. Bu maske 2 haftada bir uygulandığı takdirde geçerli bir sonuç verecektir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.