Bilgi Yeriniz

Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

05.07.2018
3.271
Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Yağlı boya kullanımı ile fırçada kalan kalıntıları temizlemek oldukça zaman alabilmektedir. Bir de boya kurumuş ise fırçayı temizlemek daha da zor bir hale dönüşebilmektedir. Temizlemek için yapılan uğraşlar ve bu uğraşların fazla vakit almasından dolayı genelde fırçaların çoğu atılmaktadır. Fakat uygulamadan sonra fırça dikkatli bir şekilde muhafaza edilirse, hem boyanın kuruması engellenmiş olur hem de fırçalardaki boya lekesi kolay bir şekilde çıkarılabilir.

Yağlı Boya Fırçası Temizleme Yöntemleri

1. Adım: Boyada Bekletmek

Eğer boya işlemine devam edilecekse, fırçayı dışarda bekletip kurumasına neden olmak yerine boyanın içinde bekletebilirsiniz. Maksimum 1 gün kadar boyanın içinde fırça kalabilmektedir.

2. Adım: Suda Bekletmek

Boya ile işiniz bittiyse ve fırçayı hemen temizleyemiyorsanız, öncelikle yapmanız gereken şey kurumasına engel olmaktır. Kurumuş boyayı çıkartmak daha uzun bir süreç olacağı için su dolu bir kap içerisinde fırçanızı bekletmeniz gerekmektedir. Böylece kurumasına engel olursunuz.

3. Adım: Tiner Kullanımı

Genel olarak yağlı boya fırçaları temizlerken kullanılacak ilk akla gelen ürün tinerdir. Tiner çabuk sonuç vermektedir fakat dikkatli de olunması gerekir. Uzun süre deriye temas etmesi durumunda cilde zarar verebilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca temas etmemeye özen göstermelisiniz, hatta eldiven kullanmanız daha etkili bir çözüm olacaktır.

Burada öncelikle bir kabın içerisine fırçanın kıllarının hizasına kadar tiner koymanız gerekiyor. Bu tinerin içerisine boyalı olan fırçanızı beklettikten sonra kurumuş olan boyalar temizlenmeye başlayacaktır. Bu işlemden sonra ise fırçanızı yıkayabilirsiniz.

Boya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Boyaya başlamadan önce, etrafa bulaşabilmesi durumunu düşünerek muhakkak önlem almalısınız. Burada örtü de kullanabilirsiniz ya da gazete kağıdı da yardımcı olacaktır.
  • Boyayı solumamaya dikkat etmelisiniz.
  • Giydiğiniz kıyafetlerin eski olmasına da özen göstermelisiniz. Böylelikle boyanın bulaşma durumunda sorun yaşamazsınız.
  • Boya yapılan alanın mümkün olduğunca havalanmasına dikkat etmelisiniz. Boya solumak nefesinizi tıkayabileceği için hava sirkülasyonunun olması da önemlidir.
  • Boyayı yaparken derinize temas etmemesi gerektiğini belirtmiştik. Boya yaparken eldiven ve kapalı kıyafetler tercih etmeniz, boyanın deriye teması sonucunda meydana gelebilecek olan problemlerin önüne geçmiş olursunuz.

Kıyafete ve Vücuda Bulaşan Yağlı Boya Lekesi Nasıl Çıkarılır?

  • Vücuda bulaşan boya lekesine karşı hemen müdahale etmelisiniz. Alerjik reaksiyonlara sebep olacağı için hemen yıkamalısınız.
  • Yağlı boya lekesi kıyafetten genelde hemen çıkabilmektedir. Fakat yine de erken müdahale etmekte fayda vardır. Mümkün olduğu sürede hemen yıkanması gerekmektedir. Eğer çıkması zor bir boyadan bahsediyorsak, tiner yardımı ile dikkatli bir şekilde çıkarabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.