Bilgi Yeriniz

Sebepsiz Burun Ucu Morarması

15.03.2018
13.924
Sebepsiz Burun Ucu Morarması

Çok sık meydana gelen bir durum olmasa da, bazen burun ucunda morarmalar oluşabilir. Genel olarak bu morluklara, travmatik etkenler sebebiyle rastlanmaktadır. Ancak burnunun ucunda morluk bulunan kişi bir darbeye maruz kalmamış ise ciddi bir sebeple de bu durum ortaya çıkmış olabilir ki, bu durumda detaylı bir tetkik aşaması şarttır.

Burun Ucu Neden Morarır?

Burun ucunda morarma; uzun süre geçmiyor ve devam ediyorsa, aynı zamanda beraberinde burunda kanama, ağrı yahut nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi durumların olup olmadığı dikkatle araştırılmalı ve gözlemlenmelidir. Eğer sayılan durumlar bir arada ortaya çıkıyor ise, mutlaka acilen doktora gidilmelidir. Burun ucunda morarma sebepleri şöyle sıralanabilir:

  • Burnun ucu her ne kadar dayanıklı bir kıkırdak dokuya sahip olsa da, darbeye maruz kalabilir ve bunun sonucunda burun ucunda morarma, ağrı ve hassasiyet durumları meydana gelebilir. Aynı şekilde burun ucunda darbeye bağlı olarak kızarıklıklar da oluşabilmektedir. Travmatik olarak ortaya çıkan burun ucu morarmalarında, genel olarak dokunulduğunda acı ya da ağrı hissedilecektir.
  • Vücudun bir bölgesinde enfeksiyon oluşumu söz konusu olduğunda, burun ucunda da morluk oluşumu gözlemlenebilmektedir. Bu gibi bir durumda gerekli testlerin ve tedavinin uygulanması ile morarma iyileştirilebilmektedir.
  • Kullanılan bazı ilaçlar, deri inceltici etkiye sahip olabilir. Özellikle kan inceltmede kullanılan tıbbi ilaçlar, deride de hassasiyet oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Yaşın ilerlemesine bağlı olarak derinin ve kıkırdak dokunun elastik yapısını kaybetmesi kaçınılmaz hale gelir. Bu yüzden de yaşı ilerlemiş yetişkin bireylerde burun ucu morarması, genç bireylere göre çok daha sık görülmektedir.
  • Alerjik reaksiyonlar sonucunda burun ucunda kızarıklık ya da morarma meydana gelebilir.
  • Vücudumuzdaki en küçük damar yapısı olan kılcal damarlarda, genetik olarak ya da hormonsal sebeplerle çatlaklar meydana gelebilmektedir. Bu durum, vücudun her yerinde olduğu gibi burun ucunda da renk değişimlerine yol açabilir.
  • Estetik operasyonlarda çeşitli etkenlere bağlı olarak morarma görülebilir.

Estetik Ameliyat Sonrası Burun Ucunda Morarma

Günümüzde sağlık sebebiyle ya da estetik kaygılar nedeniyle estetik ameliyatlar sıklıkla kullanılmaktadır. Burna işlem uygulandıktan sonra yeni burnun alışma süreci olan ilk iki – üç haftada, burnun yanlarında, göz altlarında ya da burun ucunda morarma durumu ortaya çıkabilir. Bu durumun ortaya çıkmasında kişinin kanının pıhtılaşma durumu, cilt yapısı ile burun kemik yapısı önemli bir role sahiptir.

Estetik müdahale yapılan kişilerde burun ucu ya da burun çevresi morlukları maksimum 1,5 ayda ortadan kalkmaktadır. Bu süreden daha uzun süre ile devam eden ve ağrıya da yol açan morluklar, mutlaka doktora bildirilmelidir. Çünkü işlem esnasında koşullar ve ortam hijyensiz ise hasta enfeksiyon kapmış olabilir. Bu nedenle doktora bilgi verilmeli ve bu süreçte en iyi iyileşmenin sağlanması için doktor tarafından verilen ilaçlar dikkatle ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.