Bilgi Yeriniz

Kuru İncirin Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

18.05.2018
6.000
Kuru İncirin Bozulduğunu Nasıl Anlarız?

Kuru incir, hem besin değeri bakımından hem de kullanım alanındaki çeşitlilik bakımından sıklıkla mutfaklarda kullanılan bir besin maddesidir. İncir taze iken tüketim süresi oldukça kısıtlı olduğu için kurutmak hem kullanım süresini uzatan hem de farklı şekillerde kullanım olanağı sunan bir yöntem haline gelmektedir.

Kurutulmuş incir bir süre kullanılabilir durumunu muhafaza etse de, uzun süre tüketilmemesi bir süre sonra bozulmasına yol açabilmektedir. Kuru incirin bozulduğu yaş incire göre çok daha zor anlaşılabilmektedir. Anlaşılmayıp tüketilirse, bu defa da sağlık açısından bazı riskler ortaya çıkabilmektedir. Kuru incir bazı yöntemler kullanılarak kolaylıkla anlaşılabilir.

Kuru İncirin Bozulduğunu Anlama Yöntemleri Nelerdir?

  • Kuru incirde en bariz bozulma belirtisi, dış kısımda ortaya çıkan renk değişimidir. Kuru incir taze iken unlu da olsa taze bir renk ve görünüme sahiptir. Ancak renginde solgunlaşma ortaya çıkmaya başlamış ise incirin artık tüketilmemesi gerektiği anlaşılmalıdır.
  • Kuru incirin iç kısmında ortaya çıkan kurtlanma, bozulma belirtilerinden bir tanesidir. İncir ikiye bölündüğünde, kurtlar gözle görülebilir. İçi kurtlanmış olan kuru incirlerin hiçbir şekilde tüketilmemesi gerekir. Aksi halde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
  • Kuru incirin dış bölümünde sertleşme var ise, bu durum incirin bozulduğu anlamına gelir.
  • Bozulmuş olan kuru incirler arasında ağ oluşması da bu incirlerin bozulduğunun bir belirtisidir.

Kuru İncir Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

  • Kuru incir için nem faktörü, % 26’nın altında olmalıdır. Ayrıca serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmelidir. Muhafazası mutlaka serin bir yerde olması gereken kuru incir bir kese kağıdı içinde buzdolabının raflarında saklanabilir. Aynı şekilde, erzak dolabında da cam kavanozların içinde hava almadan uzun süre muhafaza edilebilecektir.
  • Kurutulmuş incir, böceklenmeye oldukça müsait bir yapıdadır. Bu nedenle üretilen ve kurutma işlemi yapılan fabrikalarda asıl amaç, böceklenme sorununun üstesinden gelebilmektedir. Bu bağlamda incirlere özel ilaçlarla püskürtme ilaçlama uygulanmaktadır.
  • Kuru incir buzdolabında derin dondurucu bölümünde 7 gün boyunca bekletilerek böceklenme sorunu ortadan kaldırılabilmektedir. Daha sonra incir derin dondurucudan çıkarılarak kapaklı cam bir kavanoza konularak erzak dolabında muhafaza edilebilir.
  • Kuru incir hem lezzetli hem de kullanım yelpazesi geniş bir besin türü olduğu için evlerde bulundurulması mümkündür. Ancak uzun süre boyunca kullanılmama durumu söz konusu ise incirin evde muhafaza edilmemesi önerilir. Yani kuru incir, kullanılacak kadar satın alınmalı yahut kurutulmalıdır. Yine de çok fazla mevcut ise birkaç tane birkaç tane, olmak üzere buzdolabı poşetlerine konarak derin dondurucuya atılması da mümkündür. Bu şekilde daha uzun süre kullanıma hazır halde kalacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.