Bilgi Yeriniz

Halıdaki Kola Lekesi Nasıl Çıkar?

15.05.2018
2.496
Halıdaki Kola Lekesi Nasıl Çıkar?

Halılar sürekli olarak kullanılan alanların zeminlerini kaplar ve rahat bir iç mekan kullanımı sağlar. Ancak bu bakımdan, aynı zamanda kullanımı sırasında lekelenmeye de oldukça müsait bir durumdadır. Halıda çeşitli nedenlerle oluşan lekelerin çıkarılması için farklı yöntemler kullanılmakta olsa da, kola lekesi oldukça zor bir lekedir ve ne kadar temizlense de halıda izi kalabilmektedir. Kola lekesinin çıkarılması için kullanılabilecek bazı basit yöntemler bulunmaktadır.

Halıdaki Kola Lekesi Nasıl Çıkar?

1-)Bulaşık Deterjanı ve Sirke

Halıya dökülen kolanın leke bırakmaması için bulaşık deterjanı ve sirke kullanımı bir hayli etkili sonuç alınmasını sağlamaktadır. Ancak ilk olarak kolanın fazlası bir kağıt havlu yardımıyla alınmalıdır. Daha sonra uygulanacak adımlar şunlardır:

  • Bir kabın içine bir kaşık bulaşık deterjanı konur ve bir su bardağı ılık su da kaba eklenerek bulaşık deterjanı eritilir. Daha sonra karışıma iki kaşık da sirke eklenir. İyice karıştırılır.
  • Hazırlanan bu karışım, spreyli bir şişeye aktarılmalıdır. Sprey yardımıyla halıdaki lekeli bölgeye püskürtülen karışımın bölgeye iyice nüfuz edebilmesi için birkaç dakika beklenir.
  • Islak bir havlu ya da sünger ile lekenin olduğu yer iyice silinir. Ardından deterjan kalıntılarının kalmaması için bir kez de duru bezle silinir, halının kuruması sağlanır.

2-)Elektrik Süpürgesi ve Sıvı Deterjan

Eğer halıya dökülen kolanın bıraktığı iz eski bir iz ise ya da üzerinden birkaç gün geçtiği için leke kuru bir durumda ise, yine bir sprey şişesine sıvı deterjan konur, üzerine bir miktar sıcak su eklenir ve bu karışım leke üzerine sıkılır. Birkaç dakika bekletilir ve daha sonra leke birkaç defa duru suda yıkanmış temiz bir havlu ile silinir.

Bu işlemden sonra vakumlu ıslak süpürge ya da halı yıkama makinesi ile bölge iyice yıkanır, süpürgenin iyice ıslaklık bırakması, lekenin yumuşaması ve temizlenmesi için oldukça önemlidir. Daha sonra süpürge ile halıya aktarılan su temizlenir, lekeli bölgeye nemli bir havlu serilir ve birkaç saat bu şekilde bekletilir. Daha sonra halının kuruması sağlanır.

3-)Hidrojen Peroksit

Halıdaki lekelerin çıkarılmasında kullanılan yöntemlerden bir tanesi de hidrojen peroksit kullanımıdır. İlk olarak bir miktar hidrojen peroksit, bir miktar ılık suya eklenir ve iyice karıştırılır. Karışım halıdaki lekeli bölgenin üzerine sürülür ve bu şekilde birkaç saat bekletilir. Daha sonra temiz bir bez kullanılarak lekenin üstü birkaç defa daha silinmelidir. Bu işlem, halı üzerinde kalan hidrojen peroksit kalıntılarının da temizlenmesini sağlayacaktır.

Hidrojen peroksit, eczanelerden kolaylıkla satın alınabilir. Ancak bu uygulama, renkli halılarda renk açılması sorununa yol açabilir. Çünkü bu malzemenin ağartıcı bir özelliği de bulunmaktadır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.