Bilgi Yeriniz

Deri Ayakkabı Çizikleri Nasıl Giderilir?

03.05.2018
4.348
Deri Ayakkabı Çizikleri Nasıl Giderilir?

Deri ayakkabılar yılın her mevsimi tercih edilen, kullanım bakımından büyük avantaj ve rahatlık sağlayan bir ayakkabı türüdür. Kadınlar ve erkekler için farklı modellerde üretilen deri ayakkabılar; daha çok kış aylarında, ıslaklığa karşı dayanıklı olması nedeniyle sık sık kullanılmaktadır. Yine çocuklarda, daha uzun süre idare etmesi ve dayanıklı olması bakımından da deri ayakkabılar tercih edilen ayakkabı türüdür.

Günümüzde gerçek deri ve suni deri olarak iki tür deri ayakkabı üretilmekte olup, fiyatlar işçilik ve derinin cinsine göre değişiklik göstermektedir. Kullanım açısından daha uzun ömürlü olması için bakımı yapılması gereken deri ayakkabılar üzerinde bazı nedenlerle çizikler meydana gelebilmektedir. Bu çiziklerin giderilmesi için kullanılan birtakım yöntemler bulunmaktadır.

Deri Ayakkabılardaki Çiziklerin Giderilmesi

Deri ayakkabıların suya çok fazla maruz kalması, darbe alması gibi nedenlerle yüzeyinde çizikler oluşur ve görüsel olarak rahatsız edici bir hal alır. Bunların giderilmesi için iki farklı yöntem kullanılmaktadır.

İlk olarak kullanılabilecek olan yöntem, yararları da oldukça fazla olan zeytinyağıdır. Bir bez ya da pamuğa dökülen bir miktar zeytinyağı, çiziklerin bulunduğu bölgeler başta olmak üzere ayakkabının tüm dış yüzeyine uygulanmalıdır. Zeytinyağı, deriden imal edilmiş olan bütün ürünlerdeki deformasyonların giderilmesinde kullanılabilmektedir.

Bir başka yöntem ise vazelindir. Yağlı yapısı ile deride oluşan çatlak ve çiziklerin giderilmesini saplayan vazelin, çizme ve botlara uygulandığında ayakkabının suya karşı dayanıklılığını da artırmaktadır. Ancak burada ayakkabının malzemesi çok önemlidir. Suni deri ayakkabılarda çok fazla ya da çok sık kullanımı, ayakkabının yumuşamasına yol açabilmektedir.

Deri Ayakkabıların Bakımı

  • Deri ayakkabıların kullanımı esnasında arka tarafına basılmaması, giyilirken çekecek kullanılması, basit ama ayakkabının ömrünü uzatan bir işlemdir. Dikkate alınmalıdır.
  • Kış aylarında deri ayakkabı kullanımı sonucunda ayakkabı üzerine bulaşan çamur ya da tozların sık sık temizlenmesi, ayakkabı üzerinde kurumaya bırakılmaması çok önemlidir. Bu tür lekelerin ayakkabı üzerinde kuruduktan sonra temizlenmesi, ayakkabı yüzeyinde çiziklerin oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Kullanım sonucunda ıslanan deri ayakkabılar, bir sonraki kullanım öncesinde mutlaka iyi bir biçimde kurutulmalı, daha sonra kullanılmalıdır. Islak ayakkabı ayak sağlığı açısından risklidir ve mantar oluşumu söz konusu olabilir. Ayrıca ıslak kalan deri ayakkabıların yapısı ve formu da bozulmaya meyilli olacaktır.
  • Deri ayakkabıların bir bölgesinde açılma ya da yırtılma söz konusu ise mutlaka ayakkabı tamircisine götürülmeli ve tamir ettirilmelidir. Bireysel olarak yapılacak işlemler ayakkabıların eski görünümüne dönmesini zorlaştırabilir ve daha kötüsü olanaksız hale getirebilir.
  • Ayakkabıların uzun ömürlü olması ve sürekli olarak temiz kalması için boyama ve cilalama işlemlerine azami özen gösterilmelidir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.