Bilgi Yeriniz

Bebeğim Çok Uyuyor

25.05.2018
2.606
Bebeğim Çok Uyuyor

Bebeklerin uzun saatler boyunca uyuması çoğu zaman aileleri tedirgin eden bir durum haline dönüşebilmektedir. Fakat aslında telaşlanacak bir durum değildir. Sadece insanlarda değil, yeni doğmuş hayvanlarda bile bu durum böyle olmaktadır. Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümesi açısından bu durum oldukça önemlidir.

Bebekler Neden Çok Fazla Uyur?

Bebeğinizin doğması, fiziksel gelişme sürecini tamamladığı anlamına gelmemektedir. Tam tersine, gün içinde 18 saate yakın uyumaları, bebeklerin sinir sistemi ve beyin gelişiminin tamamlanmasına olanak sağlamaktadır. Kesinlikle telaşlanacak bir durum değildir.

Bebekler Uyurken Acıkırlar mı?

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, eğer bebeğiniz hiç ağlamadan deliksiz uyuyorsa, bu acıkmadığı anlamına gelmez. Uyku halindeyken acıktığının farkında olmayabilir fakat uyandığı an çok fazla acıktığını hissedeceği için ağlamaya başlayacaktır. Böyle bir durum yaşamamak adına, bebeğinizin 0-6 aylık ise muhakkak 2 saatte bir uyuyor olsa bile karnını doyurmanız gerekmektedir.

Uzmanlar bu konuda çok uyarıda bulunmaktadırlar. Anne, bebeği uyuyor diye uyandırmayarak çoğu zaman karnını doyurmak için bebeğin uyanmasını beklemektedir. Bu durum kesinlikle zararlı bir durumdur. Bu durum, bebeğin kilo kaybına ve direncinin düşmesine sebep olacaktır. Sağlıklı büyümesini engelleyebilecektir. O yüzden özellikle yeni doğmuş bebeklerde muhakkak 2 saatte bir karnını doyurmalısınız.

Bebeğim Uyurken Nasıl Karnını Doyurabilirim?

Bebeğinizi eğer emzirerek besliyorsanız, biraz önce de belirttiğim gibi uyanmıyorsa şayet 2 saatte bir kaldırıp ağzına meme vermeniz gerekmektedir. Zaten bebeğiniz gözlerini açmadan, iç güdüsel olarak emmeye başlayacaktır. En son karnı doyduğunda ise derin uykusuna kaldığı yerden devam edecektir. Emzirmeyi ne zaman bırakacağınızı, bebeğinizin hareketleri ile kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Bebeğinizi emzirmiyorsanız, biberon ile besleniyorsa yine uyurken kucağınıza alıp, biberonu ağzına götürdüğünüzde beslenmeye başlayacaktır. Sesler çıkarabilir, arada bir ağzını biberondan çekebilir fakat yeterli şekilde beslenmediğini düşünürseniz, hemen biberonu çekmemeniz gerekiyor ağzından. Sonrasında zaten kendisi ağzında biberon ile yine derin uykusuna dönecektir. Doyduğunu hissettiğinizde siz de biberonu bırakabilirsiniz.

Bebeğin Uzun Süre Uyuması Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Burada asıl önemli olan ebeveynlerin bebekleri iyi gözlemlemesi. Birazdan sayacağımız durumlar dahilinde dikkat edilmediği takdirde, bebeğin uzun süre uyuması ciddi problemlere yol açabilmektedir.

  • Normalde yetişkinlerde de olur, iğne vurulduğu zaman vücuda bir yorgunluk hissi çöker ve kişi uyumak ister. Aynı durum bebekler içinde geçerlidir. Özellikle ağrılı bir durum geçirmiş ise iğneden sonra uzun bir süre bebeğiniz uyuyabilir fakat kesinlikle iyi gözlemlemeniz ve arada bir uyandırmanız gerekmektedir.
  • Bebeklerde biliyorsunuz ki gaz sancısı çok olur. Uzun süre çekilen bu gaz sancılarının ardından bebek rahatladığı zaman, güzel temiz bir uykuya dalar. Fakat yine normalde uyuduğu süreyi aşan bir durum söz konusu ise yumuşak hareketler ile uyandırılması gerekebilmektedir.
  • Bebeğiniziz düştüğünü ve kafasını çarpıp ağladığını düşünelim. Bu durum çarpma şiddetine göre değişkenlik gösterebilir fakat yine de sonrasında uyuduğunda 10 dakikada bir olmak üzere uyandırmanız gerekmektedir. Şiddetli bir çarpma söz konusu ile hemen bir sağlık kuruluşuna götürmeniz, tehlikeli bir duruma karşı erken müdahale edilme şansını arttırmaktadır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.