Ütüye Yapışan Kumaş Nasıl Temizlenir?
Çoğu ev hanımının kaçtığı işlerden birisi ütü yapmaktır. Kimi düzen hastaları ise çok sever. Özellikle çok çamaşır biriktiğinde sıcakla beraber, ayakta durmak ve sürekli ütü masasına odaklanmak boyun ağrılarına sebep olabilir.
Yıkanan çamaşırları ütülemenin sağlık açısından da birçok faydası bulunur. Özellikle çarşafların mutlaka ütülenmesi gerekir. Yıkanan çamaşırları ütülerken, kıyafete ya da ütüye bağlı olarak çeşitli sıkıntılarla karşılaşılabilir. Örneğin ince kumaşlı kıyafetler, maksimum derecede ütülenmemelidir. Zira kumaş ütüye yapışabilir, kıyafetinizde geri dönüşü olmayan izler bırakabilir. Bir daha giyememenize sebep olabilir. Bu gibi durumların oluşmaması için ütü yaparken dikkatli olunmalıdır.
Her kıyafet aynı derece ile ütülenemez. Kotlar ya da bazı gömlekler yüksek sıcaklıklarla ütülenebiliyorken, ipek kumaşlı olan gömlekler asla yüksek derecelerle ütülenmemelidir.
Ütünün Tabanına Yapışan Kumaşları Temizleme Yöntemleri Nelerdir?
1-)Turşuluk Tuz
Turşuluk tuz, gazete kağıdının ya da havlu kağıdın üzerine dökülür. Ütü tuzun üzerine bastırılır. 5 dakika boyunca ütülendiğinde, tabandaki kumaş lekelerinin geçtiği görülecektir. Tuzun yapısı, kumaşın çıkmasını sağlar. Aynı işlemi sofra tuzu ile de yapabilirsiniz.
2-)Sirkeli Bez
Bu yöntem hem tabandaki kireçlerin temizlenmesini sağlayacak, hem de kumaş parçalarının temizlenmesini sağlayacaktır. Temiz bir bezi elinizi korkak alıştırmadan bir beze batırınız. Ardından ütünün altını ovmaya başlayınız. Eğer ovma işlemi zor geliyorsa, sirkeli bezi ütü masasına seriniz. Ardından normal ütü yapar gibi bezi ütülemeye başlayınız. Böylece çok kısa bir sürede temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
3-)Sirke+Tuz
Yapışan kumaşlardan kaynaklı olarak yanık lekeleri de oluşabilir. Bu gibi durumlarda ütünün tabanını temizlemek için bir kap içerisinde sirke ve tuz karıştırılır. Ardından bir bez yardımıyla bu karışım ütünün tabanına ovalayarak uygulanır.
4-)Balmumu
Eski bir bez ya da herhangi bir temizlik bezinin üzerine balmumu dökün. Daha sonra bu bezi ütüleyin. Ütüleme işlemine devam ettikçe ütünüzün tabanının temizlendiğini göreceksiniz.
5-)Patates
Bu yöntemi uygulamak için bir patatesi feda etmelisiniz. Pişmemiş patatesi ortadan ikiye ayırın, ütüyü çalıştırın ve patatesler ile ütünün tabanını ovmaya başlayın.
6-)Yağ Sökücü
Bu yöntem için ilk olarak ütünüzü çalıştırmalısınız. Daha sonra yapmanız gereken yağ sökücüyü ütünün tabanına sıkmak. Bu işlemi yaptıktan sonra da bulaşık süngeri ile ütünün tabanını silmelisiniz. Bulaşık teli de kullanabilirsiniz fakat bu tel tabanın çizilmesine neden olabilir. Bu nedenle ya bir bez ya da bulaşık süngeri ile ovabilirsiniz.
Tamamen temizlendikten sonra ütünün içerisine su konur ve ütü tekrar çalıştırılır. Ütü ısınınca su fışkırtma özelliğini kullanarak buhar deliklerinden yağ sökücünün çıkması sağlanır.
Henüz yorum yapılmamış.