Bilgi Yeriniz

Tiroid Bezi İltihaplanması

28.03.2018
3.834
Tiroid Bezi İltihaplanması

Tiroid bezinde iltihaplanma, virüs kaynaklı bir durumdur ve tıp literatüründe bu duruma “viral tiroidit” ya da “quervain tiroiditi” adı da verilmektedir. Özellikle yaz ve yaz sonu dönemde sıklıkla ortaya çıkan tiroid bezi iltihaplanması, üst solunum yollarında iltihaplanma sonrasında daha sık görülmektedir.

Tiroid Bezi İltihaplanması Belirtileri Nelerdir?

Genel belirtiler şu şekildedir:

  • Boynun ön tarafında şiddetli ağrı,
  • Tek taraflı olarak ortaya çıkan çene ve kulak ağrısı,
  • Yutkunmada güçlük,
  • Halsizlik,
  • Öksürük,
  • Hareketle birlikte başta ağrı ve giderek şiddetlenme.

Bunlara ek olarak ateşin yükselmesi, tiroid bezlerinin bulunduğu bölgelerde şişkinlik de ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişi kafasını arkaya doğru hareket ettirmekte hayli güçlük çeker. Lenf bezlerinde ve deride kızarıklık ortaya çıkabilir.

Tiroid Bezi İltihabı Nedenleri Nelerdir?

  • Tam olarak nedeni saptanamamış olsa da, tiroid bezi iltihaplanmasında temel etken virüs ve bakterilerdir. Farklı yollarla vücuda giren ve yerleşen bu organizmalar, tiroid bezlerine erişerek, enfeksiyonel bir duruma yol açar ve bu da bu bölgede iltihaplanma sorununa yol açar.
  • Virüslerden dolayı oluşan tiroidit hastalığı, bakterilerden kaynaklanan tiroiditten çok daha sık ortaya çıkmaktadır.
  • Boyun bölgesinde çeşitli yaralanmalar nedeniyle akut tiroid sorunu oluşabilir. Özellikle yara nedeniyle bu bölgenin enfeksiyon kapması, bademcikler, yutak borusu ve soluk borusunda tiroid bezlerinin şişmesine ve iltihaplanmasına yol açabilmektedir.

Tiroid Bezi iltihabı Çeşitleri

Tiroid bezi iltihaplanmasının farklı türleri bulunmaktadır. bakteriler nedeniyle meydana gelen ve apseye sebep olan tiroid bezi iltihaplanması, cerahatli tiroidit; virüslerden kaynaklanarak boyun bölgesinde şiddetli bir ağrıya neden olan viral tiroidit; tiroid bezinde sertleşme olarak ortaya çıkan riedel tiroidit ve bağışıklık sistemindeki bozukluk sebebiyle meydana gelen hashimoto tipi tiroid bezi iltihabı bunlar arasında sayılabilir.

Tiroid Bezi İltihabı Tedavisi

Daha çok geceleri ortaya çıkan ağrıların tedavisi için ağrı kesici ilaçlar doktor tarafından önerilmek koşuluyla alınabilir. Oldukça şiddetli olan ağrıların uykuyu bölmesi de olasıdır. Bazı hastalara duruma göre magnezyum ve kalsiyum takviyesi de sağlanmaktadır.

Tiroid Bezinde ortaya çıkan iltihaplanma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ağrı, uzun bir süre birkaç aya kadar devam edebilir. Genellikle bu süreç sonunda ilaçların da düzenli şekilde kullanımı ile tiroid bezleri normal seyrine döner ve hormonsal dengenin yeniden sağlandığı görülür. Hastaların yaklaşık % 10’unda, kalıcı tiroid bezi yetmezliği ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak hastaların ortalama % 2’sinde bu hastalığın yeniden tekrarlama riski bulunmaktadır.

Tiroid bezi tedavisinde bitkisel yöntemler de kullanılabilmektedir. Bu yöntemler arasında özellikle dereotu tüketiminin faydası oldukça fazladır. Buna ek olarak ceviz, ceviz yağı ve hindistan cevizi yağının kür şeklinde uygulanışı da tiroid bezi rahatsızlıklarında etkili çözümler sunabilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.