Tereyağı Lekesi Nasıl Çıkar?
Tereyağı, yemeklerde çok sevilen bir lezzet olmasının yanı sıra kıyafetlere ya da eşyalara bulaştığında zor bir leke olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel olarak yağ lekeleri kişileri korkutsa da, hızlı ve doğru bir müdahale sağlandığında aslında çıkarması sanıldığı kadar zor bir leke değildir.
Yağ lekelerine kimyasal deterjanlardan ziyade daha doğal ürünler uygulandığında lekeyi kısa bir zaman içinde %100 olarak çıkarmak mümkündür. Bahsedeceğimiz yöntemleri doğru bir şekilde uygularsanız, tereyağı lekesinden kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz.
Tereyağı Lekesi Nasıl Çıkarılır?
1-)Tuz ile Müdahale Etmek
Sıvı yağ ve tereyağı lekelerinde özellikle kolay ulaşımından dolayı tuz kullanmak oldukça yaygın bir yöntemdir. Burada uygulamanız gereken sadece yağ dökülen bölgenin üzerine, bölgeyi kapatacak kadar tuz dökmektir. Tuz, yağın derine ulaşmasını engellediği için bir süre beklettikten sonra bulaşık deterjanı ile bölgeyi silebilirsiniz.
2-)Talk Pudra ile Müdahale Etmek
Yine yağ lekelerinde sıkça kullanılan bir diğer ürün ise talk pudradır. Pudra, doğal yapısı sebebiyle özellikle hassas kumaşlarda kullanılmaktadır. Yine burada, biraz önce tuz işleminde bahsettiğimiz gibi acil müdahalede kullanılacak bir yöntemdir. Talk pudranın emici özelliği olduğu için beklemiş olan yağ lekelerinde kullanmanız muhtemelen beklediğiniz sonucu vermeyecektir.
Talk pudrayı bir süre yağ dökülen bölgenin üzerinde beklettikten sonra yine bulaşık sabunu ile iyice köpürterek silebilirsiniz.
3-)Amonyak İle Müdahale Etmek
Amonyak ise özellikle ipek kumaşlar için oldukça kullanışlı bir yöntemdir. Bir kase suyun içine bir miktar amonyak koyarak karıştırmanız gerekiyor. Sonrasında ise temiz bir bezi bu karışım ile nemlendirerek yağ bulaşmış olan bölgeyi nazik hareketler ile silebilirsiniz.
Tereyağı Lekesini Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Yağ lekelerinde biraz önce de bahsettiğimiz gibi mümkün olduğunca erken müdahale etmek, lekenin çabuk çıkması açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden yağ lekesini bekletmemeye özen göstermelisiniz.
- Yağ lekelerine ağartıcı olmaması kaydıyla, ikinci işlem olarak deterjan ve sabun ile müdahale edebilirsiniz. Fakat kesinlikle ilk müdahaleniz deterjan olmamalıdır. Aynı şekilde kullanacağınız ürünün içerisinde limon, portakal gibi asitli özlerin bulunmamasına özen göstermelisiniz. Bu ürünler lekeyi daha da belirginleştirebileceği gibi kumaşın leke oluşan bölgesini yıpratabilmektedir.
- Kesinlikle çamaşır suyu ile müdahale etmemelisiniz.
- Yağ lekesine müdahaleler kumaşa göre farklılık gösterebilmektedir. İlk müdahaleniz her zaman için pudra ya da tuz olmalıdır. İkinci işlemlerde kullanacağınız ürünleri, kumaşınızın yapısına göre seçmeye özen göstermelisiniz.
NOT: Kadife kumaşlarda yağ lekesine müdahaleyi kumaşın tersinden yapmanız gerekmektedir. Böylece kumaşa zarar vermemiş olacaksınız.
Henüz yorum yapılmamış.