Bilgi Yeriniz

Halıdan Salça Lekesi Nasıl Çıkar?

05.05.2018
2.214
Halıdan Salça Lekesi Nasıl Çıkar?

Halılar, evlerin olmazsa olmaz dekorasyon eşyalarındandır. Türk toplumunda üretilip de yurtdışına açılan ve turistlerce çok ilgi gören eşyalardan da biridir. Çoğu insan, halısız bir odayı çıplak gibi görür ve rahatsızlık duyar. Özellikle evinde yaz kış fark etmeksizin terlik ile dolaşan insanlar için halısız bir oda eksik gelir.

Halı Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Halı veya kilim kullanımı, üzerlerindeki motifler sayesinde iç mekana farklı bir hava katabilirken, üzerindeki renklerle de ortamı canlandırabilir ve renk katabilir. Halılar, kış aylarında sıcaklığı içerde daha uzun süre muhafaza edebilirler ve aynı şekilde yaz sezonunda da yalıtım yapabilirler. Halılar yumuşak yapıda oldukları için de, küçük çocuklar rahatça üstünde oyun oynayabilir ve hareket edebilirler. Hız kesme özelliği olduğu için de, koşan çocukları durdurmada etkili olacaktır.

Halı, sıcak ve soğuk yalıtımının yanı sıra, evdeki gürültüyü de duvarlardan diğer dairelere geçmeden önce yalıtabilir. Ve hatta, stüdyolar gibi yüksek sesli müzik çalışması veya oyunu oynanan alanlarda, duvarlar genelde halıfleks ile döşenmiş olur. Halıflekslerin arkasında da köpükler bulunur. Bunun sebebi sesin bu şekilde iyi yalıtılıyor olmasıdır. Bu şekilde dekore edilmiş iki stüdyo yan yana olsa dahi, sesleri birbirine karışmayacaktır. Halı ve kilimlerin evde bulunmasına bir sebep de tozu ve kiri içlerinde hapsedebilecek olmalarıdır. Haftada bir halınızı süpürmek, o bölgenin temizliği için yeterli olurken, her gün biriken toz ve kir parçaları halınızda belirgin olmayacaktır.

Halılar, hep ayak altında oldukları için ve tüm gün havada uçuşan toz, kir en son yere indiği için bu pislikleri halı tüyleri arasına hapsederler. Bunları süpürgeyle çekmek mümkün ancak halı üzerinde oluşan lekeler için aynı şey geçerli olmayabilir. İstenmeyen kazalar sonucu halılara kolaylıkla bir şeyler dökebilir ve onları kirletebiliriz. Halıda oluşabilecek inatçı ve zorlu lekelerden birisi de salça lekesidir.

Halıdan Salça Lekesi Nasıl Çıkar?

Uygulayacağınız yöntemin halınızın dokusuna veya rengine zarar vermeyeceğinden emin olmak için halının altındaki etiket üzerindeki talimatlara dikkat ediniz.

  • Sabunlu su kullanımı: Ilık su içerisine bir miktar sabun tozu dökün ve bu karışımı köpürtün. Pamuklu bir bezi ıslatın ve bu karışıma daldırıp, halıdaki salça lekesini silin. Lekeyi daha fazla yaymamak adına, lekenin en az olduğu taraftan çok olduğu yöne doğru silmeye çalışın. Bu işlemi birkaç kez tekrar etmeniz gerekebilir.
  • Toz deterjan kullanımı: Çamaşırı elde veya makinede yıkarken kullandığınız herhangi bir temizlik ürününü bu yöntemde kullanabilirsiniz. Sıcak su içerisine, toz deterjan veya tercih edeceğiniz temizlik malzemesini bolca dökün. Yine pamuklu bir bezi bu karışıma daldırıp halıdaki salça lekesini silin. Yalnız, kullanacağınız deterjan veya temizlik maddesinde ağartıcı madde olmaması gerektiğini bilmelisiniz. Aksi takdirde, halınızın rengi solabilir.
  • Sirke kullanımı: Salçalı bölgeye direkt olarak sirkeyi uygulayın. Bu lekenin yayılmamasını da sağlar. Ve sirke ile silme işlemi sonrasında halınızın renkleri daha canlı görünür.

NOT: Halıdaki salça lekesine müdahale etmeden önce halı yüzeyi üzerinde salça parçası varsa, onu almanız gerekir. Ayrıca, halınıza salça döküldüyse, ilk anda müdahale etmeniz gerekir. Yoksa salça, halınızın dokusu içinde kuruyacaktır ve temizliği imkansız bir hal alacaktır.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.