Bilgi Yeriniz

Şeftali Reçeli Kaç Dakikada Kaynatılır?

30.07.2018
2.415
Şeftali Reçeli Kaç Dakikada Kaynatılır?

Şeftali reçeli sevilen reçel türlerinden biri olmakla beraber yalnızca kahvaltılarda değil, birçok hamur işi içerisinde kullanılabilir. Şeftali reçelini marketlerden çok kolay temin edebileceğiniz gibi ev koşullarında da çok kolay yapabilirsiniz.

Şeftali reçeli yapımında dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta vardır. İdeal kıvamlı şeftali reçeli yapmak için bu adımlara mutlaka dikkat edilmelidir. Şeftali reçelinde özellikle hazırlık ve kaynatma süresine çok dikkat edilmelidir. Kaynatma süresi iyi ayarlanmalıdır ki reçel çok koyu olmasın. Eğer aşağıdaki adımları uygularsanız, ideal kıvamlı bir şeftali reçeli elde edebilirsiniz.

Şeftali Reçeli Hazırlık Süreci

  • Şeftali reçeli yapmaya karar verdiyseniz ilk olarak uygun şeftalileri satın almanız gerekmektedir. Reçeli yapmadan önce pazardan ya da marketlerden iri ve olgun şeftaliler seçilmelidir. Daha sonra izlenmesi gereken adımda şeftaliler güzelce tane tane yıkanmalıdır.
  • Yıkama işlemi bittikten sonra şeftaliler bir bıçak yardımıyla ikiye bölünür ve çekirdekleri temizlenir. Bu adım da bittikten sonra şeftalilerin kabukları soyulmalı ve küp küp kesilerek reçel yapılacak tencereye aktarılmalıdır. Şeftalileri yıkadıktan sonra da kabuklarını soyabilirsiniz. Soyma işlemini isteğinize göre hangi adımda uygulamak istiyorsanız, o zamana alabilirsiniz.
  • Şeftaliler tencerede bir kat oluşturduktan toz şeker eklenmeli, daha sonra yeni bir kat oluştuktan sonra tekrar eklenmelidir. Toz şekerin eklenmesi her katta bir kez şeklinde olmalıdır. Şeftaliler tamamen bittikten sonra, küp kesilen şeftalilerin tencerede şeker ile buluşmaları gece boyunca ya da 6 saat süresince devam etmelidir. Bütün bu işlemler sonucunda hazırlık süreci sonlanmış demektir. Bu işlemler sonrasında kaynatma işlemine geçilmektedir.

Şeftali Reçeli Kaynatma Süresi

  • Bekletilen reçel tenceresi, kısık ateşte kaynatılmak üzere ocağa alınır. Şeftalilerin az su salıp, reçelin kıvamının çok koyu olacağının anlaşılması durumunda yarım su bardağı su ilave ederek reçelin kıvam kazanması sağlanabilir. Bu şekilde karışımın 40-45 dakika kaynatılması yeterli olacaktır. Reçelinizi kaynatırken fazla karıştırmanız, şeftalilerin dağılmasına neden olacaktır. Reçelin kaynamasıyla tencerede oluşan köpükleri bir tahta kaşık yardımıyla alabilirsiniz.
  • Ayrıca köpüklenmenin önlenmesi için de bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyebiliriz. Kaynatma süresi sonunda, reçelin kıvam kazandığı gözlenecektir. Reçelin kıvamı tuttuktan sonra içerisine bir miktar limon suyu ya da limon tuzu eklenmektedir.
  • Eğer şeftali reçelinizin pembe olmasını istiyorsanız, çekirdeklerden 2-3 tanesini tencerenin içine atarak renk kazanmasını da sağlayabilirsiniz. Bu ekstralardan sonra reçel az bir süre daha kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Şeftali reçeli tamamen soğuması durumunda cam kavanozlara reçel aktarılır.
  • Kavanozların kapakları hava gelmeyecek şekilde kapatılmalıdır. Reçeli cam kavanozlara aktardıktan sonra ise cam kavanozlar ters çevirilerek ya kilerinize ya da evinizde güneş almayan bir bölüme koyabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.